Najnowszy Food-Lex już dostępny!Zapraszamy do lektury wydania kwartalnika nr 3/2021.W numerze 3/2021 znalazły się artykuły omawiające następujące zagadnienia: - Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych
- Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych związanych z żywnością
- Kryteria mikrobiologiczne. Meandry rozporządzenia UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego?
- Substancja dodatkowa, substancja pomocnicza w przetwórstwie czy składnik żywności?
- Podatek cukrowy. Podsumowanie funkcjonowania przepisów
- Reklamy, promocje, akcje marketingowe prowadzone przez producentów żywności – wymagania prawne, orzecznictwo sądów
- Oznaczenie „Produkt polski” – praktyczne aspekty
- Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego
- Projekt ustawy ROP
- Jednorazowe wyroby z tworzyw sztucznych – projekt ustawy.
Ponadto, wydanie zawiera stałe części tj.: - Nowości legislacyjne
- Okresy przejściowe
- Prace legislacyjne
- Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
- Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
- Kalendarium najważniejszych wydarzeń
pełna lista aktualności
|