Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków.

Kontrolą objęto 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.). Skontrolowano 1 644 partie, tym 1 332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.


Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 12 partiach (0,7%), w tym 11 partiach owoców i warzyw (0,8% skontrolowanych) oraz 1 partii ziemniaków (0,3% skontrolowanych). Stwierdzono m. in. niespełnienie wymagań minimalnych w przypadku warzyw oraz zapleśniałe bulwy w przypadku ziemniaków.


Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 430 partiach (26,2%), w tym 349 partiach owoców i  warzyw (26,2% skontrolowanych) oraz 81 partiach ziemniaków (26,0% skontrolowanych). Stwierdzono m. in.: brak zamieszczenia w miejscu sprzedaży owoców i warzyw wymaganych przepisami informacji (państwo pochodzenia, klasa jakości, odmiana), brak umieszczenia w  pobliżu ziemniaków informacji o państwie pochodzenia i/lub wizerunku flagi państwa pochodzenia, całkowity brak oznakowania opakowań.


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij