Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 265 partii. Ze względu niewłaściwy wygląd zakwestionowano 3 partie (1,1%).


Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 260 partiach, z czego 31 zakwestionowano (11,9%). Stwierdzono m.in. zawyżoną zawartość wody wchłoniętej w mięsie drobiowym i obecność niedeklarowanych składników.


Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 313 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (24,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
  • Używania określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  • Niewłaściwej deklaracji  ilości mięsa w produkcie (np. podano zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).
  • Braku informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.

Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij