Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – część 2
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.

Kontrolą objęto objęto 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji (głównie hurtownie), w których sprawdzono 552 partie.

Cechy fizyczne
Wszystkie skontrolowane partie spełniały wymagania jakościowe określone w normach handlowych.


Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 108 partiach (19,6%).  Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły całkowitego braku oznakowania lub niezamieszczenia na opakowaniu wymaganych informacji (np. kraju pochodzenia, klasy jakości, danych identyfikacyjnych podmiotu pakującego/wysyłającego).


Dokumentacja towarzysząca
W toku kontroli zweryfikowano faktury i inne dokumenty towarzyszące kontrolowanym partiom świeżych owoców i warzyw. Nieprawidłowości (niepełne lub błędne informacje o produkcie) stwierdzono w przypadku 57 partii (10,3%).


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij