Pozostałości po produkcji żywności jako pasza warunki i możliwości stosowaniaW ostatnich latach polityka UE zmierza w kierunku ograniczania ilości wytwarzanych odpadów oraz zapobiegania marnowaniu żywności. Jednym z czynników, który niewątpliwie może przyczynić się do pozytywnych zmian w tym zakresie, jest wykorzystywanie pozostałości po produkcji żywności do innych celów, np. jako pasze.Zakres
wymagań, które należy spełnić, by móc uznać pozostałości poprodukcyjne za
paszę, uzależniony jest od wielu czynników, w tym w szczególności surowcowej
charakterystyki tych pozostałości. Ustawodawstwo przewiduje bowiem odmienne wymagania
dla pozostałości niezawierających, nieskładających się oraz
niezanieczyszczonych produktami pochodzenia zwierzęcego oraz pozostałości
zawierających, składających się lub zanieczyszczonych ww. surowcami. Także w
niektórych przypadkach istotny będzie np. rodzaj paszy, na jaki planujemy takie
pozostałości przekształcić.
Polecamy
artykuł "Pozostałości
po produkcji żywności jako pasza warunki i możliwości stosowania", który dla czytelników
"Food-Lex" przygotowała Maria Pawłowska,
prawniczka, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Legal
Rutkowski & Wspólnicy.
W artykule:
- wymagania dla produktów niezawierających surowców
odzwierzęcych
- wymagania dla pozostałości poprodukcyjnych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.
Kwartalnik
"Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
pełna lista aktualności
|