Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pryszczyca na Węgrzech – decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej opublikowana
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej została dziś opublikowana decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej (KE), na podstawie której, w związku ze stwierdzeniem ogniska pryszczycy na Węgrzech, na terytorium Węgier oraz Słowacji zostają ustanowione obszary objęte ograniczeniami.

Co obejmują ograniczenia?

Zgodnie z decyzją wykonawczą KE na obszarach objętych ograniczeniami weterynaryjnymi obowiązuje m.in. zakaz przemieszczania:

  • zwierząt wrażliwych na pryszczycę;
  • produktów pochodzących od tych zwierząt oraz materiału biologicznego;
  • pasz i przedmiotów, które mogą przenosić wirusa tej choroby.

Jakie przepisy obowiązują w Polsce?

Obecnie, zgodnie z prawem polskim i unijnym, przy przemieszczaniu zwierząt oraz produktów zwierzęcych obowiązują wskazane wyżej ograniczenia, które wprowadza opublikowana dziś decyzja wykonawcza KE.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2025 r. (Dz. U. poz. 284) w tej sprawie obowiązywało do czasu przyjęcia przez Komisję Europejską wymienionej decyzji.

Gdzie szukać dokładnych i aktualnych informacji?

Szczegółowe informacje dotyczące rozwoju sytuacji epidemiologicznej w zakresie pryszczycy są dostępne na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego.

Podstawa prawna

Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2025/496 z dnia 11 marca 2025 r. dotycząca niektórych tymczasowych środków nadzwyczajnych w odniesieniu do pryszczycy na Węgrzech.


Źródło: GIW



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij