HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych Cyklaminiany (E952)
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Cyklaminiany (E952)

Cyklaminian ma moc s這dz帷 od 30 do 50 razy wy窺z ni cukier (sacharoza), przy zerowej warto軼i energetycznej.
Substancja ta zosta豉 odkryta w 1937 r. w Stanach Zjednoczonych i od tego czasu zosta豉 zarejestrowana w ponad 50 krajach oraz w Unii Europejskiej.
Cyklaminiany u篡wane s przy produkcji produkt闚 takich jak: napoje bezalkoholowe, napoje dla sportowc闚, produkty mleczne, p豉tki 郾iadaniowe, d瞠my, desery, ciastka, czekolady, sosy i s這dycze.
Chemicznie cyklaminiany to sole sodowe kwasu cyklaminowego.
U niekt鏎ych os鏏 (od 7 do 11 % populacji), cyklaminian jest przekszta販any przez bakterie jelitowe do cykloheksyloaminy. Ilo嗆 cykloheksyloaminy, kt鏎a jest wch豉niana i metabolizowana w organizmie jest spraw indywidualn.
W zwi您ku z powy窺zym, ADI dla cyklaminianu jest ustalone na podstawie oceny bezpiecze雟twa cykloheksyloaminy.

ADI dla cyklaminian闚 zosta這 ustalone na poziomie 7 mg / kg masy cia豉 dziennie.

W wysokich st篹eniach, cyklaminian ma gorzki posmak, dlatego te cz瘰to u篡wany jest w po陰czeniu z sacharyn.
Cyklaminian dobrze si rozpuszcza i jest stabilny w typowych warunkach. Jest odporny na temperatur i mo瞠 by stosowany np. do pieczenia ciasta czy pra瞠nia. 

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2020 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij