HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych Cyklaminiany (E952)
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Cyklaminiany (E952)

Cyklaminian ma moc s³odz±c± od 30 do 50 razy wy¿sz± ni¿ cukier (sacharoza), przy zerowej warto¶ci energetycznej.
Substancja ta zosta³a odkryta w 1937 r. w Stanach Zjednoczonych i od tego czasu zosta³a zarejestrowana w ponad 50 krajach oraz w Unii Europejskiej.
Cyklaminiany u¿ywane s± przy produkcji produktów takich jak: napoje bezalkoholowe, napoje dla sportowców, produkty mleczne, p³atki ¶niadaniowe, d¿emy, desery, ciastka, czekolady, sosy i s³odycze.
Chemicznie cyklaminiany to sole sodowe kwasu cyklaminowego.
U niektórych osób (od 7 do 11 % populacji), cyklaminian jest przekszta³cany przez bakterie jelitowe do cykloheksyloaminy. Ilo¶æ cykloheksyloaminy, która jest wch³aniana i metabolizowana w organizmie jest spraw± indywidualn±.
W zwi±zku z powy¿szym, ADI dla cyklaminianu jest ustalone na podstawie oceny bezpieczeñstwa cykloheksyloaminy.

ADI dla cyklaminianów zosta³o ustalone na poziomie 7 mg / kg masy cia³a dziennie.

W wysokich stê¿eniach, cyklaminian ma gorzki posmak, dlatego te¿ czêsto u¿ywany jest w po³±czeniu z sacharyn±.
Cyklaminian dobrze siê rozpuszcza i jest stabilny w typowych warunkach. Jest odporny na temperaturê i mo¿e byæ stosowany np. do pieczenia ciasta czy pra¿enia. 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij