Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Legislacja żywnościowa > PRAWO UNIJNE > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie ustanowienia najwyższych dopuszcz

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”


Warszawa, 15 lutego 2005

Stanowisko Stowarzyszenia “Polska Federacja Producentów Żywności”
odnośnie
ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP) zawartych w kakao

Ustanowienie w UE najwyższych dopuszczalnych poziomów pestycydów w kakao wyeliminuje trudności w handlu oraz przy imporcie kakao z krajów trzecich, z jakimi spotykają się przedsiębiorcy, co jest wynikiem narodowych standardów w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w krajach producentów lub braku takich standardów w państwach członkowskich UE.

Należy jednoznacznie stwierdzić, że zgodnie z oceną ryzyka przeprowadzoną na podstawie badań przeprowadzonych przez przemysł, pozostałości pestycydów w kakao oraz uzyskanych z niego produktach gotowych nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa konsumenta

Naszym zdaniem zmiana aneksów do ww. rozporządzenia jest realistyczna dla większości wymienionych produktów. Jednakże w przypadku kakao, które nie było wcześniej umieszczone na liście, uważamy że proponowany okres przejściowy (jeden rok) jest zbyt krótki, co stwarza ryzyko niedokończenia prac nad wyznaczeniem NPD dla kakao.

W przeciwieństwie do surowców pierwotnych produkowanych na terenie Unii Europejskiej lub na dużych plantacjach państw trzecich, kakaowce rosną głównie w małych gospodarstwach w krajach rozwijających się. Zaledwie kilka narodowych NDP i tylko dwa kodeksy NDP są uznane za aktualnie obowiązujące dla kakao, podczas gdy przynajmniej 20 różnych pestycydów może być stosowane podczas uprawy. Bez wcześniejszego ustalenia rzeczywistych NDP lub limitów tolerancji w imporcie dla pozostałości wszystkich tych pestycydów, nowe prawodawstwo uderzy w dostawców kakao, a także będzie miało poważne ekonomiczne konsekwencje dla krajów rozwijających się oraz dla przedsiębiorców branży czekoladowej, cukierniczej i innych branż wykorzystujących kakao. W sytuacji, gdy ustanawianie NDP dla pestycydów jest bezpośrednio związane z Dobrą Praktyką Rolniczą (GAP/DPR) i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa żywności, ważne jest zapewnienie odpowiedniego okresu na zebranie wszystkich potrzebnych informacji.

Przemysł cukierniczy i czekoladowy ma w planach rozpoczęcie współpracy z Międzynarodową Organizacją ds. Czekolady i Kakao (ICCO), a także z rządami krajów produkujących kakao, w celu zbierania informacji i oceny potrzeb. Ponadto przemysł żywnościowy podjął współpracę z państwami produkującymi kakao w celu wdrożenia zintegrowanego systemu zarządzania szkodnikami (IPM), stosowania ulepszonych odmian z naturalną odpornością na szkodniki, biokontroli, a także racjonalnego korzystania z nowoczesnych pestycydów. Mimo to nie zostały ustanowione NDP dla kakao w zakresie wielu zatwierdzonych pestycydów, a w szczególności nowo wprowadzonych, zaś właściwe wprowadzenie przez plantatorów zintegrowanego systemu zarządzania szkodnikami wymaga wielu lat.

Mając na względzie fakt, iż ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów dla kakao będzie nowym przedsięwzięciem dla Unii Europejskiej, oraz biorąc pod uwagę trudności związane ze zbieraniem niezbędnych informacji, prosimy o wydłużenie terminu zakończenia prac nad ustaleniem NDP dla kakao co najmniej do grudnia 2007. Pozwoli to na zebranie danych co najmniej z 3 sezonów, co stanowi minimalny czas potrzebny na ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP) dla kakao.

Obawy dotyczące ustanowienia NDP pestycydów zawartych w kakao są następujące:

  • Brak ostatecznej listy używanych pestycydów stosowanych w uprawie kakaowca
  • Ograniczona dostępność danych odnośnie ilości pestycydów w kakao w krajach produkujących ten surowiec
  • Małe znaczenie tej uprawy dla producentów pestycydów i tym samym utrudnione możliwości szybkiego opracowania najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów (NDP) dla głównych upraw
  • Potrzeba określenia związku pomiędzy poziomami pozostałości pestycydów w ziarnie kakao i produktami kakaowymi
  • Duża liczba drobnych rolników: ponad milion małych farm w zachodniej Afryce, z ograniczonymi możliwościami co do rozszerzenia sieci rolnictwa
  • Słaby rozwój infrastruktury i niestabilność polityczna w niektórych krajach produkujących kakao

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij