HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych Sukraloza (E955)
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Sukraloza (E955)

Ma s這dko嗆  600 razy wi瘯sz ni cukier i nie jest kaloryczna.
Sukraloza zosta豉 odkryta w 1976 roku przez naukowc闚 z Uniwersytetu Londy雟kiego na zlecenie brytyjskich cukiernik闚. Od tego czasu sukraloza zosta豉 zarejestrowana w Unii Europejskiej oraz w ponad 50 krajach, m.in. w Kanadzie, Australii, Japonii, Chinach i Rosji.
Sukraloza jest sk豉dnikiem s這dzik闚 sto這wych oraz r騜nych produkt闚 spo篡wczych, takich jak przetworzone owoce, napoje, guma do 簑cia, pieczywo, nabia, lody, desery i sosy sa豉tkowe.
Sukraloza jest pochodn sacharozy, w kt鏎ej trzy grupy hydroksylowe (OH) zosta造 podstawione atomami chloru. Jest stosowana jako s這dzik nie dostarczaj帷y do organizmu kalorii, gdy nie jest przeze metabolizowana.

Dopuszczalne dzienne spo篡cie (ADI) sukralozy zosta這 ustanowione na poziomie do 15 mg / kg masy cia豉 dziennie.

Sukraloza ma s這dki smak, kt鏎y przypomina cukier. Dobrze rozpuszcza si w wodzie i ma d逝gi okres trwa這軼i. Po po陰czeniu z innymi 鈔odkami s這dz帷ymi, jej s這dycz zwi瘯sza si wyk豉dniczo (efekt synergiczny), ograniczaj帷 w ten spos鏏 wymagan ilo嗆 substancji s這dz帷ej. Sukraloza jest odporna na wysokie temperatury i mo瞠 by stosowana do gotowania i pieczenia.

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2020 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij