HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych Sukraloza (E955)
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Sukraloza (E955)

Ma s³odko¶æ  600 razy wiêksz± ni¿ cukier i nie jest kaloryczna.
Sukraloza zosta³a odkryta w 1976 roku przez naukowców z Uniwersytetu Londyñskiego na zlecenie brytyjskich cukierników. Od tego czasu sukraloza zosta³a zarejestrowana w Unii Europejskiej oraz w ponad 50 krajach, m.in. w Kanadzie, Australii, Japonii, Chinach i Rosji.
Sukraloza jest sk³adnikiem s³odzików sto³owych oraz ró¿nych produktów spo¿ywczych, takich jak przetworzone owoce, napoje, guma do ¿ucia, pieczywo, nabia³, lody, desery i sosy sa³atkowe.
Sukraloza jest pochodn± sacharozy, w której trzy grupy hydroksylowe (OH) zosta³y podstawione atomami chloru. Jest stosowana jako s³odzik nie dostarczaj±cy do organizmu kalorii, gdy¿ nie jest przezeñ metabolizowana.

Dopuszczalne dzienne spo¿ycie (ADI) sukralozy zosta³o ustanowione na poziomie do 15 mg / kg masy cia³a dziennie.

Sukraloza ma s³odki smak, który przypomina cukier. Dobrze rozpuszcza siê w wodzie i ma d³ugi okres trwa³o¶ci. Po po³±czeniu z innymi ¶rodkami s³odz±cymi, jej s³odycz zwiêksza siê wyk³adniczo (efekt synergiczny), ograniczaj±c w ten sposób wymagan± ilo¶æ substancji s³odz±cej. Sukraloza jest odporna na wysokie temperatury i mo¿e byæ stosowana do gotowania i pieczenia.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij