HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych Sacharyny (E954)
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Sacharyny (E954)

Sacharyna ma s這dko嗆 300-500 razy wi瘯sz ni „zwyk造 cukier” (sacharoza) i nie zawiera kalorii.
Zosta豉 odkryta w 1879 roku przez naukowc闚 z John Hopkins University w Stanach Zjednoczonych. Jako s豉dnik 篡wno軼i jest wi璚 stosowana ju od ponad 100 lat. Jej bezpiecze雟two zosta這 wielokrotnie przebadane i potwierdzone.
W latach 70. badania kanadyjskie wskazywa造 na mo磧iwo嗆 powstawania raka p璚herza moczowego u samc闚 szczur闚 po spo篡ciu du篡ch dawek sacharyny. W wyniku przeprowadzonych bada stwierdzono jednak, 瞠 mechanizm le膨cy u podstaw powstawania schorzenia by specyficzny tylko dla szczur闚, nie wyst瘼uje u ludzi i bior w nim udzia substancje zanieczyszczaj帷e sacharyn.
Sacharyna jest stosowana jako s這dzik sto這wy, jest r闚nie wykorzystwana przy produkcji napoj闚 bezalkoholowych i napoj闚 owocowych, mro穎nej herbaty, napoj闚 mlecznych, d瞠m闚, cukierk闚, ciastek, przypraw, sos闚, lod闚, deser闚, gumy do 簑cia, konserw rybnych i czekolady.

Sacharyna nie jest metabolizowana przez organizm cz這wieka i jest ca趾owicie wydalana przez nerki.

Dopuszczalne dzienne spo篡cie (ADI) sacharyny zosta這 ustalone przez Komitet Naukowy ds. 砰wno軼i w Unii Europejskiej na poziomie 5 mg / kg masy cia豉 dziennie.

Sacharyna ma d逝gi okres przydatno軼i do spo篡cia i jest odporna na dzia豉nie temperatur, dzi瘯i czemu mo瞠 by poddawana zamra瘸niu, gotowaniu i pieczeniu. Sacharyna ma nieco gorzki posmak, co mo瞠 by maskowane przez po陰czenie jej z innymi 鈔odkami s這dz帷ymi.
W przypadku 陰czenia sacharyny z innymi niskokalorycznymi substancjami s這dz帷ymi, ich s這dycz ro郾ie wyk豉dniczo (efekt synergiczny), co prowadzi do zmniejszenia ca趾owitej ilo軼i potrzebnej substancji s這dz帷ej.

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2020 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij