Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana struktury produkcji artykułów mleczarskich w Polsce
Dobra sytuacja na światowym rynku mleka, przejawiająca się wysokimi cenami tzw. commodities (mleko w proszku, masło) przełożyła się na zmianę struktury produkcji w kraju.

W przeciągu pierwszych czterech miesięcy br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej zwiększyły przede wszystkim produkcję przetworów stałych. W okresie tym wytworzono o ponad 22% więcej niż w analogicznym czasie 2010 r. mleka i śmietany w postaci stałej - produkcja osiągnęła poziom 40,6 tys. t - oraz o prawie 2% więcej masła (58 tys. t). Podobnie jak w ubiegłym roku dynamicznie rozwijała się produkcja serów świeżych i twarogów - w styczniu-kwietniu br. zwiększyła się o ponad 8% do 128 tys. t, wyhamowało natomiast obserwowane od wejścia Polski do UE tempo wzrostu produkcji jogurtów - do niespełna 1% w skali rocznej. Ponadto, o prawie 10% zmniejszono przetwórstwo mleka na śmietanę, a o ponad 3% na sery dojrzewające.

Zwiększone w stosunku do 2010 r. ilości mleka w proszku kierowane były w głównej mierze na rynki zagraniczne. W I kwartale br. eksport mleka i śmietany zagęszczonych zwiększył się o prawie 30% w relacji rocznej do 25,6 tys. ton. Zawdzięczamy to przede wszystkim zwiększonym zakupom ze strony Algierii, gdzie sprzedaliśmy 8,7 tys. t produktu wobec zaledwie 0,5 tys. t w ubiegłym roku. Dzięki wzrostom cen zarówno OMP jak i PMP na rynkach światowych, wartość ich wywozu w badanym okresie zwiększyła się o 67% do 60,5 mln EUR.

Biorąc pod uwagę wolumen, w I kwartale br. przedsiębiorstwa zwiększyły także eksport masła - o około 62% do 10,2 tys. ton. Podstawowym rynkiem zbytu w tym roku stały się Niemcy z około 21% udziałem oraz Uzbekistan (15%) i Niderlandy (12%).

W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano spadek ilości wywozu. Sprzedaż zagraniczna serów i twarogów obniżyła się o około 13% w relacji rocznej do 29,0 tys. t, jogurtów, maślanki o 6% do 31,5 tys. t, zaś mleka płynnego i śmietany o 68% do 20,3 tys. ton.

Niemniej, wysokie ceny przetworów sprawiły, że całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych zwiększyła się o około 14% do 269,4 mln EUR, w tym mleka w proszku o 67% do 60,5 mln EUR, masła o 117% do 38,0 mln EUR a serwatki utrzymała się na poziomie z 2010 r., tj. 23,4 mln EUR.  Spadły natomiast przychody ze sprzedaży jogurtów - o około 2% do 32,1 mln EUR oraz serów - również o około 2% do 90,6 mln EUR.

Po ożywieniu notowanym w ubiegłym roku, w I kwartale br. ponownie obniżyły się obroty handlowe z Rosją.  Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zmniejszyła się o około 30% do 10,4 mln EUR. Niemniej, co istotne, nadal rośnie sprzedaż w tym kierunku serów - w okresie styczeń-marzec br. o 8% do 7,7 mln EUR.

 

 

BGZ_na_Zoltym

  (Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij