Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szef GISu: Polska żywność jest postrzegana jako bardzo bezpieczna
- Polskie zakłady produkujące żywność są w tej chwili w Europie na jednym z pierwszych miejsc jeśli chodzi o poziom higieny, standardy - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Przemysław Biliński, Główny Inspektor Sanitarny.

- Polska dopiero w 2005 r. przystąpiła do UE więc polskie zakłady spożywcze są świeżo po inwestycjach w infrastrukturę i moce produkcyjne. Na bieżąco wdrażamy procedury HACAP - mówi Przemysław Biliński.

szef GISu potwierdza niektóre doniesienia prasowe dotyczące tego, że polski inspektor sanitarny mógłby zamknąć w innych krajach unijnych niejeden bar, restaurację czy firmę produkującą żywność.

Zdaniem eksperta eksport polskiej żywności do krajów unijnych jest bardzo duży. Polska żywność jest postrzegana jako bardzo bezpieczna, o wysokich walorach smakowych i o wysokiej jakości, chętnie jest kupowana, co dowodzi, ze spełniamy normy unijne. Należy się tym chwalić - mówi Przemysław Biliński.

Jego zdaniem żywność dostępna na danym rynku musi być bezpieczna, inaczej nie powinna znaleźć się w obrocie.

- Mówimy o bezpieczeństwie żywności w kategoriach podawania jej konsumentowi. Nie ma żywności mniej lub bardziej bezpiecznej - zapewnia szef GISu.

Jego zdaniem moda na bardzo ekologiczną żywność powoduje chęć odejścia od stosowania środków chemicznych i pestycydów czy dodawania składników mineralnych do gleby i powoduje chęć stosowania naturalnych nawozów, co może być dla danej żywności niebezpieczne.

Zupełnie innym problemem jest jakość handlowa żywności. Żywność może byc dostępna w równych kategoriach jakości np. zawartości „masła w maśle", ale zawsze musi być bezpieczna.

(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij