Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Epidemia E. coli - zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności na globalnym rynku
27 lipca 2011 r. w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się konferencja „Epidemia E. coli - zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności na globalnym rynku”, której organizatorem było Biuro Promocji Jakości wydawca miesięcznika Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. Wzięło w niej udział ponad 160 osób, w tym politycy, naukowcy oraz przedstawiciele najważniejszych organizacji rolniczych i żywnościowych.

W trakcie konferencji odbyły się dwa panele dyskusyjne: naukowy oraz polityczno-gospodarczy. W pierwszym wzięli udział: prof. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prof. Krzysztof Kwiatek i prof. Bolesław Wojtoń z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, dr Grzegorz Madajczak z Państwowego Zakładu Higieny oraz Marek Marzec z Partner Acatia Consulting Group.

            W panelu polityczno-gospodarczym uczestniczyli: eurodeputowany Czesław Siekierski, byli ministrowie rolnictwa Roman Jagieliński, Jacek Janiszewski, Wojciech Mojzesowicz oraz wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Janusz Wojciechowski. Pomimo zaproszenia w panelach nie uczestniczyli przedstawiciele resoru rolnictwa i resortu zdrowia.

            Oba panele wywołały gorącą dyskusję na temat bezpieczeństwa żywności, rolnictwa ekologicznego, urzędowej kontroli żywności oraz szans i zagrożeń dla polskiego rolnictwa. Uczestnicy konferencji doszli do kilku konkluzji: Niemcy po raz kolejny bezkarnie przeszły przez wywołany przez siebie kryzys żywnościowy. Wcześniej wykryto dioksyny w skażonym mięsie, teraz odpowiedzialność za epidemię E. coli rozmyła się na całą Unię Europejską.

            Gdyby do podobnej sytuacji doszło w Polsce, nasz kraj zostałby szeroko skrytykowany i jednoznacznie uznany za winnego. Stwierdzono, że Polska w razie podobnej epidemii nie poradziłaby sobie z opanowaniem zagrożenia ze względu na brak koordynacji między inspekcjami oraz niewystarczający stopień zapewnienia specjalistycznej opieki medycznej poszkodowanym.

            Uczestnicy konferencji zgodzili się, że sytuacja wywołana przez epidemię E. coli wymaga zmian w unijnych procedurach prawa żywnościowego, tak aby można było koordynować działanie służb nie przerzucając się odpowiedzialnością. Obecna sytuacja wymusza potrzebę kosztownych badań laboratoryjnych żywności w kierunku E. coli, za które będzie musiał zapłacić konsument. Celem konferencji była próba odpowiedzi na pytania o przyczyny epidemii E. coli oraz konsekwencje, jakie wywołała ona na świecie oraz w Polsce. Konferencja odbiła się szerokim echem w kraju wywołując żywe zainteresowanie mediów. Wykazała potrzebę merytorycznej debaty publicznej na temat unijnych i polskich procedur w przemyśle rolno-żywnościowym. 

            Patronami konferencji byli: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska Federacja Producentów Żywności oraz Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

            Partnerami konferencji byli: Biochemik Laboratorium Usługowo-Badawcze, Bureau Veritas, BezpieczneWarzywa.pl, COBICO, DALMYT Sp. z o.o., Intertek Polska, J.S. Hamilton Poland Ltd. oraz TÜV SÜD Polska Sp. z o.o.

           

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij