Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Fasola „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” ze znakiem ChNP
25 października 2011 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1073/2011 z dnia 20 października 2011 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca/fasola z Dolny Dunajca (ChNP).

Jest to kolejny po karpiu zatorskim, polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

 

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca (fasola z Doliny Dunajca) wyróżnia się dużą wielkością nasion, wysoką zawartością magnezu (Mg), słodkim smakiem, delikatną rozpływającą się w ustach strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz krótkim czasem gotowania.

 

Dolina Dunajca to teren, przez który w minionych czasach przebiegał jeden z najważniejszych szlaków handlowych i komunikacyjnych. Wspomagało to rozwój gospodarczy oraz zachęcało ludność do osiedlania się na tym obszarze. Teren ten został ukształtowany przez rzekę Dunajec, a główną osią jej rzeźby jest szeroka sterasowana dolina. Wszystko to powoduje, że należy ona do najcieplejszych miejsc w Polsce. Wiosną i jesienią, poranne mgły ograniczają gwałtowną zmianę temperatury między dniem i nocą. Powodzie występujące na tym obszarze spowodowały naniesienie na pola uprawne wartościowych namułów rzecznych, poprawiając w ten sposób żyzność gleb. Wszystko to wpłynęło na ukształtowanie warunków glebowo-klimatycznych optymalnych do uprawy fasoli. Plantacje „Pięknego Jasia” wpisały się już na stałe w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni. Organizowane są również święta promujące to warzywo, takie jak „Święto Fasoli” i „Fasolowe Żniwa”.

 

Obecnie już 32 polskie produkty zostały wpisane do unijnych rejestrów.

 

Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij