Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W grudniu 2011 roku wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów (FAO) obniżyła się w stosunku do listopada. Była również niższa w porównaniu z analogicznym okresem w 2010 roku.
Globalne ceny żywności obniżyły się kolejny miesiąc z rzędu. W grudniu 2011 roku opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wyniósł 211 punktów, co w stosunku do listopada oznacza spadek o 5 punktów (2,4%). Obniżka była konsekwencją niższych światowych cen zbóż, cukru i olejów oraz umocnienia dolara.

Indeks światowych cen olejów i tłuszczów w grudniu 2011 roku osiągnął poziom 227 punktów, co oznacza obniżkę zarówno w ujęciu miesięcznym (o 7 punktów, czyli 3%), jak i w porówaniu do analogicznego miesiąca rok wcześniej (spadek o 37 punktów, czyli 14%). Wśród przyczyn spadku cen można wskazać wyższą niż oczekiwano wcześniej podaż olejów roślinnych i wyższe zapasy (przede wszystki oleju palmowego i słonecznikowego), a także  osłabienie popytu na soję w skali globalnej.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij