Piknik z programem Poznaj Dobrą ŻywnośćJuż po raz czwarty w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbywał się dziś Piknik z programem Poznaj Dobrą Żywność. Była to 15. edycja tej imprezy, która od 2009 r. organizowana jest przez ministerstwo we współpracy z najstarszą w Polsce uczelnią rolniczą.
Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który służy promocji artykułów rolno-spożywczych najwyższej jakości. Jego celem jest motywowanie producentów i przetwórców do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i na całym obszarze UE.Podczas uroczystości otwarcia dzisiejszego spotkania ze wspaniałą, 
najwyższej jakości, polską żywnością minister rolnictwa i rozwoju wsi 
Marek Sawicki powiedział, że tegoroczny piknik ma szczególny charakter, 
ponieważ odbywa się w Dniu Matki. 
„Polskie produkty zachowały 
niepowtarzalny smak i zapach, przypominają nam dzieciństwo i smakują tak
 jak zrobione przez mamę, czy przez babcię. Nasza żywność w dalszym 
ciągu przypomina babciną kuchnię, gdzie szynka smakowała jak szynka, a 
chleb pięknie pachniał w całym domu” – powiedział minister i podkreślił,
 że prowadzony przez resort program promuje to co najlepsze. 
„Nie
 ma lepszego loga, niż PDŻ. Ono jest wyznacznikiem najwyższej jakości 
żywności na świecie, bo dziś polska żywność podbija nie tylko nasze 
serca i żołądki, ale także Europejczyków i mieszkańców całego świata. 
Mamy się czym chwalić i co promować. Dziś na pikniku są najlepsi 
producenci wytwarzający, a nie produkujący polską żywność. Wytwarzający 
tradycyjnymi, polskimi sposobami, z tradycyjnych polskich surowców. To 
nie praca, to pasja i powołanie" –zapewnił szef resortu.
Minister 
zwrócił również uwagę na to, że konsumenci powinni kupować bardziej 
świadomie. „Musimy zwracać uwagę na to co wybieramy, pytać o skład 
produktu i o to kto go wytworzył. Przekonujmy się do dobrej żywności i 
do dobrej marki” – powiedział.
 Przypominał także, że żywności nie można marnować.
 „W czasach niedoboru kupowaliśmy żywność na zapas, dzisiaj już nie ma 
takiej potrzeby, ale nawyki zostały. Musimy się przełamać i kupować 
tyle, ile zjemy. Zbyt dużo ludzi na świecie głoduje, aby żywność 
wyrzucać na śmietnik. Musimy przywrócić nasz szacunek dla chleba " – 
podkreślił minister. 
Zwracając się do przybyłych gości minister Sawicki przypomniał, że przed nami zmiany Wspólnej Polityki Rolnej. 
„Marzy
 mi się, aby w przyszłej WPR były środki nie tylko na wyrównanie 
płatności, ale przede wszystkim na rozwój, na innowacje, na inwestycje, 
na modernizację nie tylko w gospodarstwach, ale i w przetwórstwie” - 
powiedział
Piknikowych gości przywitał też gospodarz terenu rektor
 Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Alojzy Szymański, 
który podziękował ministrowi Sawickiemu za kontynuację współpracy w 
zakresie promocji polskiej żywności i zapewnił, że ogrody SGGW pozostają
 gościnne dla producentów polskiej żywności i dla zwiedzających.
Doradca
 społeczny prezydenta RP prof. Tomasz Borecki. Odczytał list od 
prezydenta Bronisława Komorowskiego. Prezydent podkreślił w nim, wysiłek
 Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi włożony w realizację programu 
Poznaj Dobra Żywność, który przynosi znakomite efekty. „Skuteczna 
promocja najwyższych standardów w dziedzinie produkcji żywności oznacza 
wymierne długofalowe korzyści nie tylko dla konsumentów, ale także 
producentów, eksporterów oraz dla całego rolnictwa i przetwórstwa 
spożywczego” – czytamy w liście.
Piknikowe stoiska odwiedził 
wicepremier Waldemar Pawlak, który stwierdził, że dzisiejsza impreza 
jest dobrym przykładem na to jak ważne jest bezpośrednie spotkanie 
producentów i konsumentów. „Tutaj możemy zobaczyć jak duża jest 
różnorodność naszej żywności, a także jak wdrażane są nowe technologie, 
jak to co kiedyś było niemożliwe, dziś staje się możliwe - powiedział do
 dziennikarzy wicepremier podając jako przykład mieszanie z mlekiem 
świeżo wyciskanych soków i tworzenie w ten sposób produktów o nowych 
ciekawych smakach. 
Piknik odwiedziły tłumy Warszawiaków, którzy 
przyszli tu z całymi rodzinami. Rodzinny charakter pikniku podkreślił 
też minister Sawicki, który przyjechał tu ze swoimi wnukami. Ciesząca 
się ogromnym zainteresowaniem, dzisiejsza impreza zaskakiwała gości 
szeregiem atrakcji. Oprócz licznych degustacji i pokazów kulinarnych, 
dzieci i ich rodzice z przyjemnością brali udział w licznych konkursach i
 zabawach. Maluchom wiele uciechy sprawiały zabawy edukacyjne, podczas 
których można było dowiedzieć się co jeść, aby być zdrowym, a także 
jakie gatunki drobiu hodowane są w naszym kraju, czy też pokusić się o 
wydojenie krowy lub przygotować warzywno - owocowy obrazek dla mamy. 
Impreza zorganizowana w szczególnym w roku dniu, Dniu Matki, była 
doskonałą okazją do rodzinnego, aktywnego, a zarazem smacznego i 
zdrowego wypoczynku. 
Organizacje branżowe, które otrzymały 
wparcie finansowe z Funduszy Promocji, zaprezentowały wiele ciekawych 
atrakcji. W zielonym uczelnianym ogrodzie można było odnaleźć „Mleczną 
wyspę”, na której mleko i produkty mleczne smakowały wyśmienicie. 
„Mięsna Wyspa Rozmaitości” zaskakiwała różnorodnością potraw i 
niepowtarzalnym smakiem mięsa wołowego i wieprzowego. O tym jakie 
specjały można przygotować z drobiu dowiedział się każdy, kto odwiedził 
Miasteczko „Drobiowe wariacje”. Wariacji faktycznie nie brakowało, ale 
największe zainteresowanie wzbudzały potrawy z gęsiny. Dziś przypominano
 tu o wielowiekowych, polskich tradycjach spożywania tego wspaniałego 
drobiowego mięsa. Dzieci chętnie brały udział w zabawie „Zrób mamie 
pierożka na Dzień Matki”. Te smaczne, przygotowane przez pociechy 
prezenty sprawiały mamom dużą radość. Miasteczko „Polski smak koniny i 
jagnięciny”, zapraszało do poznania smaków mięsa jagnięcego i koniny. 
Kontynuowana była także akcja „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać
 polskich warzyw i owoców”. Każdy mógł dowiedzieć się wielu ciekawych 
rzeczy o odżywczych walorach tych produktów, a także o zdrowotnych 
efektach jedzenia polskich pomidorów czy jabłek. Podczas imprezy 
wypuszczonych w powietrze zostało ponad 1000 balonów z hasłem akcji. 
Poszybowały one w niebo niosąc informację o zaletach polskich owoców i 
warzyw tym, którzy nie odwiedzili dziś uczelnianych ogrodów. Specjalną 
prezentację przygotowała również Agencja Rynku Rolnego, która promowała 
unijny program „OWOCE W SZKOLE”. Nie brakowało także degustacji polskich
 specjałów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Zarejestrowane 
już i chronione przez Komisje Europejską kołacze, oscypki, kabanosy i 
miody przyciągały zwiedzających. 
Miłośnicy zwierząt licznie 
odwiedzali hodowlane mini zoo, w którym wspaniale prezentowały się 
krowy, owce króliki kaczki, kury i przepiórki. Dużą atrakcją były też 
przejażdżki konne na hucułkach. Dla niektórych maluchów było to 
pierwsze, bezpośrednie zetkniecie się z takimi zwierzętami.
Wydarzeniem
 towarzyszącym tegorocznemu piknikowi „Poznaj Dobrą Żywność była 
Konferencja Naukowa pt. „Media relations w sektorze rolno-spożywczym”. W
 prowadzonej dyskusji uczestniczyli naukowcy, krajowi i zagraniczni 
dziennikarze, producenci żywności oraz eksperci, znawcy żywności - 
kucharze i restauratorzy. Omawiana była rola i znaczenie, szeroko 
rozumianych, mediów w kształtowaniu pozytywnego wizerunku polskich 
artykułów rolno-spożywczych wśród konsumentów w kraju i zagranicą.
O
 oprawę artystyczną tegorocznego Pikniku z Programem Poznaj Dobrą 
Żywność, zadbało Polskie Radio. Piknik uświetniły występy Majki 
Jeżowskiej oraz zespołu De Mono. O polskiej kuchni opowiadali znakomici 
kucharze i znawcy żywności: Karol Okrasa oraz Carlos González-Tejera. 
Piknik odwiedzili politycy, aktorzy oraz przedstawiciele korpusu 
dyplomatycznego. 
W dzisiejszej imprezie wzięło udział prawie 100 
firm, 50 z nich prezentowało produkty, które posiadają już znak programu
 Poznaj Dobrą Żywność. Znak ten to gwarancja dla konsumenta, że produkt,
 który raz mu zasmakował cały czas jest tak samo dobry.