Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja „Opakowania w przemyśle spożywczym – aspekty prawne i nowe trendy”
Konferencja „Opakowania w przemyśle spożywczym – aspekty prawne i nowe trendy” - 30.05.2012r.


Ponad 60 osób, przedstawicieli działów zapewnienia jakości, technologii, a także osób odpowiedzialnych za sprawy legislacyjne z zakresu materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawicieli mediów branżowych, spotkało się 30 maja br. na konferencji szkoleniowej Polskiej Federacji Producentów Żywności w Warszawie.
Uczestników konferencji powitała Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji w Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.

  

P1020534Dorotazmnijj


Na wstępie zabrała głos Pani Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która podkreśliła znaczenie bezpieczeństwa zdrowotnego opakowań żywności z tworzyw sztucznych, kartonu i papieru, z uwzględnieniem opakowań zadrukowanych wielowarstwowych oraz opakowań funkcjonalnych tzn. aktywnych i inteligentnych, w świetle przepisów UE.


P1020549MPzmnijj


O wpływie opakowania na jakość produktów żywnościowych, jako wyzwaniu dla zakładowego systemu zapewnienia jakości, mówiła Pani Ewa Ostrowska, posiadająca 20 letnie doświadczenie zawodowe w  branży opakowaniowej. Pani Ewa Ostrowska w swojej prezentacji  zwróciła uwagę uczestnikom na funkcję opakowania mającego kontakt z żywnością, rodzaje opakowań stosowanych do kontaktu z żywnością oraz przedstawiała dość szczegółowo jak wygląda w praktyce zależność stosowania opakowań od rodzaju pakowanej żywności.


P1020563EWazmni


Zmiany przepisów o opakowaniach i odpadach opakowaniowych to temat prezentacji Pani Agnieszki Jaworskiej,  która pełni funkcję Dyrektora Generalnego Stowarzyszenia Polska  Koalicja Przemysłowa na rzecz  Opakowań Przyjaznych  Środowisku EKO – PAK.


P1020581EkoPakzmnii


W swoim wystąpieniu przedstawiła nowe obowiązki podmiotów gospodarczych, podkreślając aktualny stan prac legislacyjnych. Mówiła również jak wygląda gospodarka odpadami opakowaniowymi w Polsce oraz podkreślała konieczność zmiany prawa o opakowaniach. Przedstawiła nowy projekt ustawy opakowaniowej, zwracając uwagę na cel zmiany ustawy o obowiązkach dla przedsiębiorców, ustawę o odpadach oraz zmianę ustawy o porządku i czystości w gminach.


Pani Agnieszka Jaworska jako drugi wykład zaprezentowała temat poświęcony umieszczaniu na opakowaniach znakowania określającego rodzaj materiałów użytych do produkcji opakowania. Swoją prezentację zaczęła od przedstawienia obowiązujących  przepisów, najczęstszych błędów popełnianych przez przedsiębiorców oraz  wyników kontroli Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska, posiłkując się konkretnymi przykładami znakowań, które nie są ujęte w przepisach prawa unijnego.

 

O Programie Poznaj Dobrą Żywność opowiedziała Pani Magdalena Kołak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiła główne założenia programu promocyjnego produktów żywnościowych wysokiej jakości – program „Poznaj Dobrą Żywność”.


P1020590MKzmnikk


Kwestie prawnej odpowiedzialności za wady produktów spowodowane materiałem opakowaniowym w świetle obowiązujących przepisów omówił mecenas Pan Maciej Siwiec z Kancelarii SALANS, zwracając uwagę na szczegółowy podział odpowiedzialności za wady produktu, możliwości postępowania sądowego, przesłanki zwolnienia producenta opakowania od odpowiedzialności za produkt, a także zasady partycypowania producentów  opakowań w procesie reklamacji konsumenckich i w postępowaniu przed organami nadzoru.



P1020607Salanszmnijj


Pan Dominik Lisiewski, audytor i wykładowca firmy DNV Business Assurance Poland Sp. z o.o. w swojej prezentacji przedstawił kontrolę jakości materiałów opakowaniowych w przemyśle spożywczym. Uczestnicy konferencji zapoznali się z wymaganiami dotyczącymi  higieny, logistyki i komunikacji a także mieli możliwość uzyskania informacji o deklaracjach zgodności opakowań. Pan Dominik Lisiewski szczegółowo omówił jak wygląda kontrola opakowań w firmie spożywczej i przedstawił główne kryteria akceptacji opakowań.

 


P1020612DNVzmnijj


O ochronie prawnej opakowań jako wzorów przemysłowych mówiła Pani Izabella Dudek - Urbanowicz  – rzecznik patentowy w kancelarii patentowej Patpol. W swojej prezentacji przedstawiła definicję znaku towarowego, wzoru użytkowego, patentu, wzoru przemysłowego, podając praktyczne przykłady. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się również jakie są rodzaje ochrony, jak długo trwa ochrona prawna oraz poznali uprawnienia właścicieli znaków i opakowań objętych rejestracją.



P1020615IUzmnijj

 



Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

 

  • PKO Bank Polski S.A.
  • Det Norske Verits  Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
  • Stigen Sp. z o.o.
  • Paccor Sp. z o.o.
  • Patpol Kancelaria Patentowa Sp. z o.o.
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • Mercedes – Benz Polska Sp. z o.o.
  • Kancelaria SALANS
  •  


Partner PFPZ ZP:

 

  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Partner konferencji:

 

  • Tetra Pak Sp. z o.o.

 

Patroni konferencji PFPZ ZP:

 

  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Związek Polskie Mięso
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

 



Galeria zdjęć:




P1020592salazmnn


P1020540zmnijk
P1020556zmni
P1020559zmni
P1020596zmniejsz
P1020597zmnijjj
P1020598zmni
P1020599zmnii
P1020601zmnijjj
P1020602zmnii

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij