Wyniki badania Światowy Indeks Bezpieczeństwa ŻywnościŚwiatowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Security Index), opracowany przez Economist Intelligence Unit, dotyczy kluczowych kwestii związanych z takimi czynnikami, jak przystępność cenowa oraz dostępność, osiągalność i jakość żywności w 105 krajach świata.Index jest dynamicznym ilościowo i jakościowo modelem złożonym z ponad 
25 wskaźników, pozwalających zmierzyć czynniki decydujące o 
bezpieczeństwie żywności zarówno w krajach rozwiniętych, jak i 
rozwijających się. 
  Choć bezpieczeństwo żywności jest przedmiotem
 badań wielu organizacji na całym świecie, Światowy Indeks 
Bezpieczeństwa Żywności wyróżnia się z dwóch powodów. Po pierwsze, 
badanie obejmuje nie tylko kwestie związane z problemem głodu, ale 
również podstawowe czynniki w decydujące o zagrożeniu niedoborem 
żywności. Po drugie, Indeks wykorzystuje współczynniki korygujące poziom
 cen żywności w celu zbadania ryzyka, z jakim muszą zmierzyć się 
poszczególne kraje na przestrzeni całego roku. 
  Na potrzeby 
Indeksu bezpieczeństwo żywności zostało zdefiniowane jako stan, w którym
 ludzie, niezależnie od ich statusu materialnego, społecznego i 
ekonomicznego, mają dostęp do wystarczającej ilości pełnowartościowej 
żywności, która zaspokoi ich potrzeby żywieniowe, niezbędne do aktywnego
 i zdrowego życia. Celem ogólnym badania jest ocena, które kraje są 
najbardziej narażone na niedobór żywności pod względem kategorii takich 
jak przystępność cenowa, dostępność, jakość oraz bezpieczeństwo 
żywności. 
  Wyniki Indeksu będą udostępnione we wtorek 10 lipca.
 
  (Źródło: www.portalspozywczy.pl)
   
 
 pełna lista aktualności 
    	 |