Nowe produkty mięsne w unijnych rejestrach25 lipca ukazały się rozporządzenia wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG) nazwy „Kraški zašink” i „Vadehavslam” - informuje FAMMU/FAPA."Kraški zašink" to tradycyjny suszony produkt mięsny wytwarzany z 
karkówki wieprzowej w regionie Kras. Ma charakterystyczny kształt walca z
 naturalną osłonką pokrytą elastyczną siatką. Powierzchnia produktu jest
 jędrna i elastyczna, lekko pomarszczona na końcach. Pełny aromat mięsa i
 otaczającego go tłuszczu powstaje w procesie suszenia i dojrzewania. 
„Kraški zašink" ma charakterystyczny słonawy smak. Plasterki produktu 
mają czerwonawo-różowy kolor z nieco ciemniejszymi brzegami. Tłuszcz ma 
biały kolor. Mięso i tłuszcz posiadają delikatną konsystencję i szybko 
rozpływają się w ustach.
  "Vadehavslam" to tusze jagnięce i 
kawałki mięsa jagnięcego pochodzące od owiec urodzonych i chowanych w 
regionie Morza Wattowego na południowym zachodzie Danii. Owce należą do 
rasy Texel lub stanowią krzyżówkę rasy Texel z innymi rasami, których 
chów tradycyjnie prowadzi się na słonych łąkach. Celem hodowli jest 
uzyskanie owiec, które nie tylko są przystosowane do swojego naturalnego
 otoczenia, ale również rodzą duże i mięsne jagnięta. Fakt ten w 
połączeniu z rodzajem trawy, jaką żywią się jagnięta na słonych łąkach, 
odróżnia omawiane jagnięta od jagniąt produkowanych w innych regionach 
kraju.
  (Źródło: FAMMU/FAPA).
   
 
 pełna lista aktualności 
    	 |