Rodzaje pary i ich zastosowaniePara jest uniwersalnym, wygodnym i atrakcyjnym ekonomicznie nośnikiem energii,. Technologia obróbki cieplnej przy użyciu pary jest w wielu branżach niezastąpiona, a przede wszystkim bardzo skuteczna. Istnieją dwa podstawowe sposoby przekazywania energii cieplnej – wymiennikowy (pośredni) oraz bezpośredni. Wymiennikowe przekazywanie ciepła jest wolniejsze i mniej efektywne oraz ma ograniczone zastosowanie. Bezpośrednie przekazywanie ciepła jest błyskawiczne i bardzo wydajne, ale niesie ze sobą ryzyko zanieczyszczenia produktu lub wsaduPodstawowe zalety nasyconej pary wodnej 
 - duża ilość energii zawarta w jednostce masy 
 - duży zakres dostępnych temperatur (do 200 oC) 
 - ścisła zależność ciśnienia od temperatury dla pary nasyconej 
 - łatwa, stabilna i precyzyjna regulacja temperatury prostym zaworem 
 - miniaturyzacja urządzeń i instalacji 
 
 Dodatkowe zalety pary do bezpośredniego kontaktu z wsadem 
 - szybki nośnik energii cieplnej 
 - wypełnia całą objętość  komory roboczej 
 - wypełnia wszystkie obszary, szczeliny i zagłębienia 
 - jest przenikliwa i penetruje struktury porowate lub trudnodostępne 
 - nadaje się do wszelkich postaci produktu (gazowej, ciekłej, sypkiej i stałej) 
 - nadaje się do przedmiotów o dowolnym kształcie i porowatości 
 
 W literaturze technicznej wyróżnia się następujące rodzaje pary: 
 - para energetyczna 
 - para do technologii ogólnych 
 - para do żywności 
 - para do sterylizacji 
 
 Podkreślić należy, że para do żywności, żywności 
opakowanej hermetycznie, opakowań, paszy, klimatyzacji i sterylizacji 
musi spełniać szczególne warunki bezpieczeństwa higienicznego. 
 Wszystkie produkty firmy STIGEN są konstruowane w oparciu o 
podane niżej wymogi czystości pary dostosowanych do technologii, w 
których jest ona stosowana.   
   
  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |