Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki raportu Komisji Europejskiej dotyczącego koniny
Jak wynika z przedstawionego w dniu 16 kwietnia br. raportu Komisji Europejskiej (KE) spośród 4144 badań mięsa wołowego przeprowadzonych w całej Unii Europejskiej, w 193 przypadkach stwierdzono obecność koniny (udział na poziomie 4,66%).

Najwięcej przypadków koniny w wołowinie wykryto we Francji (47 wyników pozytywnych), w Grecji (36) oraz w Niemczech (29). W Polsce stwierdzono 5 przypadków.

 

W połowie lutego br. kraje UE poparły propozycję Komisji Europejskiej, by przeprowadzić testy przetworzonych produktów mięsnych, w tym badania DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych, jako wołowe oraz sprawdzenie ewentualnej obecności farmaceutyku o nazwie fenylobutazon w koninie. Była to odpowiedź Unii na skandal związany z wprowadzeniem do obrotu koniny, jako mięsa wołowego w niektórych krajach UE. Program został w 75% sfinansowany przez Komisję Europejską.

 

Lek weterynaryjny pod nazwą fenylobutazon jest powszechnie stosowany w hodowli koni sportowych. Unia uznała go za groźny dla zdrowia ludzi, zakazując stosowania w hodowli zwierząt, których mięso kierowane jest do konsumpcji przez ludzi. We wszystkich państwach członkowskich przeprowadzone zostało 7 259 testów, z czego 4144 na obecność końskiego DNA w wołowinie i 3115 na obecność fenylobutazonu w końskich tuszach. Ślady fenylobutazonu wykazało 16 testów (udział na poziomie 0,51%). Na 3115 przeprowadzonych testów pod kontem śladów fenylobutazonu, najwięcej pozytywnych wyników (14) stwierdzono w Wielkiej Brytanii. Nie jest to jednak zaskoczenie, biorąc pod uwagę, że Brytyjczycy przeprowadzają testy na mięsie każdego ubitego konia od lutego br. Oznacza to tym samym, że testami na Wyspach zostało objętych więcej zwierząt niż w innych krajach Wspólnoty. Ponadto Komisja Europejska poinformowała, że wykonano dodatkowo 7951 testów na obecność koniny w mięsie wołowym. Przeprowadzili je producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności. W 110 przypadkach (udział na poziomie 1,38%) stwierdzono obecność DNA mięsa końskiego. W sprawie fenylobutazonu KE uspokaja, że nie stanowi on zagrożenia dla konsumentów (małe prawdopodobieństwo objawów toksycznych).

 

Na 19 kwietnia br. planowane jest spotkanie przedstawicieli państw członkowskich i Komisji Europejskiej w celu przedyskutowania, czy program kontroli obecności mięsa końskiego w wołowinie, który ma identyfikować oszustwa i odbudować zaufanie konsumentów, powinien zostać przedłużony. Komisja Europejska chce zaproponować, aby we wszystkich krajach UE obowiązywały takie same kary za fałszowanie mięsa.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij