Opublikowane rozporządzenie w sprawie uwidaczniania cen towarów i usług.W Dzienniku Ustaw z dnia 15 grudnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rozwoju w sprawie uwidaczniania cen towarów i usług, które wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.
Rozporządzenie określa: 
1) sposób uwidaczniania cen towarów i usług, w tym cen
jednostkowych towarów (usług); 
2) wykaz towarów, w przypadku których nie jest wymagane
uwidacznianie ceny jednostkowej towarów (usług). 
  
Zgodnie z zapisami rozporządzenia, cenę uwidacznia się w miejscu
ogólnodostępnym i dobrze widocznym dla konsumentów, na danym towarze, bezpośrednio
przy towarze lub w bliskości towaru, którego dotyczy. 
 
 W przypadku towaru pakowanego oznaczonego liczbą sztuk dopuszcza
się stosowanie przeliczenia na cenę jednostkową za sztukę lub za dziesiętną
wielokrotność liczby sztuk. 
 
 W przypadku towaru sprzedawanego luzem uwidacznia się cenę
jednostkową. 
 
 Cena jednostkowa pakowanego środka spożywczego w stanie stałym
znajdującego się w środku płynnym dotyczy masy netto środka spożywczego po
odsączeniu, oznaczonej na opakowaniu jednostkowym, jeżeli płyn ten lub
mieszanka płynów stanowi jedynie dodatek do podstawowego składu tego środka
spożywczego.  
 
 W przypadku gdy pakowany środek spożywczy był glazurowany, cena
jednostkowa jest podawana w odniesieniu do masy netto z wyłączeniem glazury. 
  
Wymogu uwidaczniania cen jednostkowych nie stosuje się do: 
1) towarów, których cena jednostkowa jest identyczna z ceną
sprzedaży; 
2) towarów sprzedawanych ze względu na ich przeznaczenie w zestawach
(kompletach); 
3) towarów nieżywnościowych sprzedawanych ze względu na ich
przeznaczenie lub właściwości wyłącznie w parach; 
4) produktów leczniczych w rozumieniu art. 2 pkt 32 ustawy z
dnia 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2008 r. Nr 45, poz.
271, z późn. zm.). 
  
Przedsiębiorca prowadzący działalność usługową w zakresie
gastronomii lub hotelarstwa uwidacznia ceny oferowanych potraw, wyrobów,
noclegów, wyżywienia i innych oferowanych usług w cenniku. Cennik zawiera także
aktualne informacje umożliwiające konsumentom identyfikację ceny z potrawą lub
wyrobem, w szczególności pełną nazwę potrawy lub wyrobu, pod którą jest on
sprzedawany, oraz określenie ilości potrawy lub wyrobu, do których się odnosi. 
  
Przepis ten był poprzedzony rozporządzeniem Ministra Finansów z
dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów
i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży (Dz.
U. z 2015 r. poz. 568), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego
rozporządzenia, na podstawie art. 25 ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o
informowaniu o cenach towarów i usług (Dz. U. poz. 915), czyli z dniem 1
stycznia 2016 r. 
  
Źródło: PFPŻ ZP 
 
 
 pełna lista aktualności 
    	 |