Żywność dla dzieci - część IIPrawodawca unijny wyróżnił kilka rodzajów żywności przeznaczonej dla dzieci, są to przede wszystkim preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt (infant formulae and follow-on formulae), a także przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci.Definicje wszystkich omawianych pojęć zawarte zostały w rozporządzeniu nr
609/2013, a jednocześnie, w związku z obowiązywaniem dyrektywy nr 2006/141 i
dyrektywy nr 2006/125, definicje tych pojęć zawarte zostały w ustawie o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (u.b.ż.ż.) oraz rozporządzeniu Ministra
Zdrowia w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia
żywieniowego (rozporządzanie w sprawie ś.s.s.p.ż.). Zważywszy na zasadę
nadrzędności rozporządzenia 609/2013, kluczowe znaczenie mają jednak definicje
w zawarte w rozporządzeniu nr 609/2013, a nie w ustawie.
Więcej w najnowszym numerze kwartalnika „Food-Lex”, zapraszamy do prenumeraty!
pełna lista aktualności
|