Nadchloran w żywnościW Dzienniku Urzędowym UE L 160 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2020/685 z dnia 20 maja 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych.
Najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu ustanowiono dla
następujących produktów spożywczych: 
  
- Owoce
i warzywa
 - Herbata
(Camellia sinensis), suszona 
 - Napary
ziołowe i owocowe, suszone
 - Preparaty do początkowego żywienia niemowląt,
preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego
przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz
preparaty do żywienia małych dzieci
 - Żywność dla dzieci
 - Produkty zbożowe przetworzone
  
  
Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2020 r. Przewidziano
możliwość pozostania w obrocie produktów wprowadzonych do obrotu przed dniem 1
lipca 2020 r. 
   
 
 pełna lista aktualności 
    	 |