Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nadchloran w żywności
W Dzienniku Urzędowym UE L 160 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2020/685 z dnia 20 maja 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych.

Najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu ustanowiono dla następujących produktów spożywczych:


  • Owoce i warzywa
  • Herbata (Camellia sinensis), suszona
  • Napary ziołowe i owocowe, suszone
  • Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz preparaty do żywienia małych dzieci
  • Żywność dla dzieci
  • Produkty zbożowe przetworzone

 

Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2020 r. Przewidziano możliwość pozostania w obrocie produktów wprowadzonych do obrotu przed dniem 1 lipca 2020 r.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij