Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Deklarowanie zawartości witamin i składników mineralnych w etykietowaniu żywności
Witaminy i składniki mineralne należą do ważnych z żywieniowego punktu widzenia składników odżywczych. W produktach spożywczych występują w bardzo różnych ilościach.

Warunki procesów technologicznych stosowanych w produkcji żywności, warunki przechowywania, skład produktów mają wpływ na końcową zawartość tych składników w środkach spożywczych. Witaminy należą do najbardziej labilnych składników, są wrażliwe w mniejszym lub większym stopniu na działanie temperatury, światła, tlenu, pH środowiska, niektóre z nich są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Składniki mineralne są natomiast stosunkowo odporne na wpływ warunków przetwarzania i przechowywania żywności, większe ich straty obserwuje się podczas procesów prowadzonych z udziałem wody lub pary wodnej.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2020, dostęp dla prenumeratorów>>

okladka_02_2020

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij