Deklarowanie zawartości witamin i składników mineralnych w etykietowaniu żywnościWitaminy i składniki mineralne należą do ważnych z żywieniowego punktu widzenia składników odżywczych. W produktach spożywczych występują w bardzo różnych ilościach.Warunki procesów
technologicznych stosowanych w produkcji żywności, warunki przechowywania,
skład produktów mają wpływ na końcową zawartość tych składników w środkach
spożywczych. Witaminy należą do najbardziej labilnych składników, są wrażliwe w
mniejszym lub większym stopniu na działanie temperatury, światła, tlenu, pH
środowiska, niektóre z nich są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Składniki
mineralne są natomiast stosunkowo odporne na wpływ warunków przetwarzania i
przechowywania żywności, większe ich straty obserwuje się podczas procesów
prowadzonych z udziałem wody lub pary wodnej.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2020, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|