Zafałszowanie tłuszczu kakaowego w czekoladachLaboratorium J. S. Hamilton Poland od wielu lat prowadzi badania dotyczące zawartości ekwiwalentów tłuszczu kakaowego w czekoladach. Doświadczenie jakie posiadamy w tym zakresie pozwala zweryfikować jakość czekolad oraz surowców stosowanych w produkcji wyrobów czekoladowych.Ekwiwalenty
tłuszczu kakaowego mogą być dodawane do czekolad w ilości maksymalnej 5% wyrobu
gotowego, po odjęciu od całkowitej masy jakiejkolwiek innej substancji jadalnej,
użytej zgodnie z załącznikiem I B, dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. (z późniejszymi zmianami). 
W
związku z tym badanie zawartości CBE w czekoladach pozwala na wykrywanie
zafałszowania czekolad, które na opakowaniach nie mają deklarowanej zawartości
tłuszczów roślinnych oraz zafałszowania wynikającego z dodatku CBE w ilości
większej niż 5%. 
  
Oznaczenie
zawartości CBE umożliwia również kontrolę jakości czekolady w postaci płynnej,
płatków lub
granulek, stosowanych w zakładach cukierniczych i ciastkarskich do oblewania
wyrobów gotowych. 
  
Dla kogo: - producentów żywności, którzy sami nie wytwarzają czekolady, ale używają
czekoladę jako surowiec sprawą szczególnie istotną jest, czy jakość surowca
jest zgodna ze specyfikacją i deklarowanym wykazem składników, czy surowiec nie
jest zafałszowany ze względu na nadmierną ilość CBE lub zawartość nie
deklarowanych CBE
 - Kontrola w placówkach
detalicznych, hurtowniach, centrach dystrybucyjnych, magazynach producentów i w
trakcie procesu produkcji czekolad
 - Oznaczenie
CBE jest jedną z głównych analiz pozwalających wykrywać zafałszowanie czekolad
i może być realizowane na każdym etapie obrotu handlowego.
  
  
W laboratorium J.S. Hamilton Poland
wykonasz: - Obecność
niedeklarowanego tłuszczu innego niż kakaowy
 - Potwierdzenie
max. zawartości ekwiwalentu tłuszczu kakaowego (max.5%)
 - Zawartość
tłuszczu mlecznego
 - Suchą masę
kakaową
 - Suchą masę
mleczną
 - Zawartość
kuwertury, nadzienia
   
Jesteś zainteresowany? 
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego. 
  
Nie
współpracowałeś jeszcze z nami? 
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail:  
oferty.food@hamilton.com.pl 
  
ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY!  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |