MIKOTOKSYNY – cichy zabójcaMikotoksyny są toksycznymi substancjami, które produkowane są przez liczne gatunki grzybów pleśniowych, głównie Aspergillus, Penicilium oraz Fusarium. Do czynników wpływających na produkcję mikotoksyn zalicza się między innymi: szczep grzyba, rodzaj podłoża, warunki wilgotności oraz temperatury otoczenia, a także zawartość wody w produkcie oraz stopień dojrzałości rośliny.Mikotoksyny mogą
być przyczyną ostrych zatruć, ale również wykazują właściwości rakotwórcze,
mutagenne, teratogenne i estrogenne. Poza ryzykiem zdrowotnym, mikotoksyny
powodować mogą duże straty ekonomiczne. 
Aktualnie poznanych zostało ponad 300 mikotoksyn, z których do
najbardziej niebezpiecznych zaliczane są: 
- Aflatoksyny B₁, B₂, G₁, G₂ i M1,
 - Trichoteceny (między innymi deoksyniwalienol,
toksyna T-2, toksyna HT-2 i niwalenol),
 - Zearalenon,
 - Fumonizyny,
 - Ochratoksyna A,
 - Patulina,
 - Alkaloidy sporyszu.
  
Laboratorium J.S.Hamilton Poland wykonuje oznaczenie mikotoksyn w
produktach rolno-spożywczych jak i również w produktach specjalnego
przeznaczenia tj. dla  dzieci,
wykorzystując techniki chromatograficzne – 
wysokosprawną chromatografię cieczową HPLC-FLD czy też chromatografię
cieczową z  tandemową spektrometrią mas
(LC-MS/MS). 
  
  
Jesteś zainteresowany? 
Skontaktuj się
ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego. 
  
Chcesz rozpocząć współpracę? 
To proste!
Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:  
oferty.food@hamilton.com.pl  
  
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |