Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Migracja substancji chemicznych z opakowań do żywności – matematyczne modele migracji
Termin migracja odnosi się do przenoszenia substancji chemicznych z opakowań i innych wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do samej żywności.

Modelowanie migracji ewoluowało głównie jako narzędzie do potwierdzania zgodności z przepisami, którego celem jest przeszacowanie rzeczywistej migracji. Ponadto modelowanie migracji można zastosować tylko wtedy, gdy migrująca substancja chemiczna i jej początkowe stężenie w opakowaniu są znane. Nie zawsze tak jest, ponieważ wiele nieznanych i niezidentyfikowanych związków migruje z materiałów opakowaniowych do żywności, w tym np. substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS).

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2021, dostęp dla prenumeratorów>> 

1051

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij