Czy mleko może być fałszywe? - Zafałszowanie mleka i produktów mlecznychObok wszelkich parametrów mikrobiologicznych, fizykochemicznych, organoleptycznych znajdują się również takie parametry, które służą do oceny prawidłowości i stwierdzeniu, że produkt nie jest zafałszowany.W tym celu jasno sprecyzowana
została definicja środka spożywczego zafałszowanego: 
środek spożywczy, którego skład
lub inne właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym
poinformowany w sposób określony w przepisach rozporządzenia nr 1169/2011, albo
środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie
jego rzeczywistego składu lub innych właściwości. 
 
 Dążąc do usystematyzowania tego
problemu o zafałszowaniu środka spożywczego mówimy w szczególności kiedy: 
- dodane
zostały do niego substancje zmieniające skład lub obniżające wartość odżywczą,
 - przeciwnie-
odjęto składnik lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników 
 - decydujących
o wartości odżywczej lub innej właściwości danego środka spożywczego,
 - podjęto
zabiegi mające na celu ukrycie rzeczywistego składu lub nadanie wyglądu
 - środka
spożywczego o należytej jakości,
 - niezgodnie
z prawdą podano nazwę, skład, datę lub miejsce produkcji, termin 
 - przydatności
do spożycia lub datę minimalnej trwałości 
 - został
nieprawidłowo oznakowany
  
Produkty
mleczne to jedne z najczęściej fałszowanych produkty spożywcze na świecie. Istnieje
szereg przykładów niewłaściwej praktyki fałszowania produktów mlecznych. 
  
Laboratorium JS Hamilton pomoże
wykryć: 
- obecność
mleka krowiego w serach owczych lub kozich,
 - obecność
tłuszczu obcego w maśle, serze i serze topionym,
 - obecność
skrobi w przetworach mlecznych,
 - fakt
rozcieńczania mleka płynnego wodą,
 - zawyżoną
zawartość składników pożądanych w produkcie, która imitować ma ten o należytej
jakości,
 - nieprawidłowe
oznakowanie produktu
  
Szczególną uwagę w przedmiocie
badań produktów mlecznych kierujemy na analizę triacylogliceroli- dodatku
tłuszczów obcych. Umożliwia ona wykrycie zarówno tłuszczów roślinnych, jak i
zwierzęcych. 
  
Jesteś zainteresowany? 
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego. 
  
Nie
współpracowałeś jeszcze z nami? 
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail:  
oferty.food@jsh.com.pl 
 
 ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY! 
 
 
 
  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |