Czy CBD może być wprowadzane do obrotu jako żywność?Kannabidiol (CBD) jest fitokanabinoidem naturalnego pochodzenia, który pozyskiwany jest z konopi.
Ponieważ
tylko niektóre produkty pochodzące z konopi siewnych Cannabis sativa L., takie
jak: nasiona, olej z nasion konopi, mąka z nasion konopi i odtłuszczone nasiona
konopi, posiadają historię spożycia, ekstrakty z konopi siewnych (Cannabis
sativa L.) zawierające CBD, jak również oleje z CBD traktowane są jako
„nowa żywność” i są nieautoryzowanymi składnikami żywności w Unii Europejskiej.
Przed wprowadzeniem ich do obrotu jako żywności niezbędne jest przeprowadzenie
procedury w zakresie dopuszczenia do obrotu na terytorium UE nowej żywności na
poziomie Komisji Europejskiej. 
 
 
 Ponadto
każdego rodzaju żywność pochodząca z konopi siewnych (Cannabis sativa L.)
musi być monitorowana ze względu na zawartość THC, a w przypadku jego wykrycia
konieczne jest każdorazowe dokonanie oceny ryzyka, na podstawie przyjętej przez
EFSA ostrej dawki referencyjnej (ARfD), 1 μg Δ9-THC/kg m.c. 
 
 
 Jako żywność stosowane są nasiona konopi, mąka z nasion
konopi oraz olej konopny. Część zielna rośliny (w tym kwiat, łodyga, liście)
nie jest żywnością. Napary z ziela konopi nie są żywnością. Ich wprowadzanie do obrotu jest niedozwolone
na mocy ustawy o zapobieganiu narkomanii. 
 
 Dodatkowe
informacje w zakresie zastosowania konopi siewnych Cannabis sativa L. w
żywności dostępne są w opinii Komisji ds.
Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno – Epidemiologicznej przy
Głównym Inspektorze Sanitarnym z dnia
27.05.2019 r. w sprawie bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w
żywności ze względu na obecność THC i CBD. 
 
 
 
 Planowane jest wprowadzenie wymagań dla sumy Δ9-THC i Δ9-THCA w żywności, będą one obowiązywały
od 1 lipca 2022 roku. Przyjęcie projektu przez SCPAFF spodziewane jest w
okresie wrzesień-listopad 2021 roku. 
 
 Źródło: GIS, NIZP-PZH
  
 
  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |