Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zagrożenia związane z obecnością substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w żywności oraz opakowaniach żywności
Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) to substancje produkowane przemysłowo, które nie występują naturalnie.

Pod względem chemicznym są to związki organiczne, w których atomy wodoru związane z węglem są zastąpione atomami fluoru, całkowicie (perfluorowane) lub częściowo (polifluorowane). 


Ta grupa substancji obejmuje ponad 4700 różnych związków. Różne PFAS można rozróżnić na podstawie długości ich łańcuchów węglowych i innych struktur molekularnych (grup funkcyjnych). Jak dotąd najlepiej zbadanymi związkami są kwas perfluorooktanowy (PFOA) i kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS).


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2021, dostęp dla prenumeratorów>>  

Fotolia_68651273_L

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij