| 
            
	          
				
					| AKTUALNOŚCI | 
				 
	          
		        
Kryteria mikrobiologiczne. Meandry rozporządzenia UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego?Rozporządzenie 2073/2005 unowocześnia i harmonizuje istniejące kryteria mikrobiologiczne zawarte w wielu dyrektywach WE, aby zapewnić ich spójność, w oparciu o aktualną naukową ocenę ryzyka.Zawiera również kilka nowych kryteriów, które nie były wcześniej zawarte
w prawodawstwie wspólnotowym (na przykład kryteria dla owoców i warzyw
pokrojonych, preparatów w proszku dla niemowląt, Salmonella na tuszach
mięsnych i Listeria monocytogenes w niektórych gotowych do spożycia
produktach spożywczych). Kryteria mikrobiologiczne określa Międzynarodowa
Komisja ds. Mikrobiologicznej Specyfikacji Żywności (ICMSF), opierając się na
opiniach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
 
 
 
  
 
 pełna lista aktualności 
    	 | 
    	 
    	 
    	 | 
    	 
    	 
    	 | 
    	 
    	 
     |