Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kryteria mikrobiologiczne. Meandry rozporządzenia UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego?
Rozporządzenie 2073/2005 unowocześnia i harmonizuje istniejące kryteria mikrobiologiczne zawarte w wielu dyrektywach WE, aby zapewnić ich spójność, w oparciu o aktualną naukową ocenę ryzyka.

Zawiera również kilka nowych kryteriów, które nie były wcześniej zawarte w prawodawstwie wspólnotowym (na przykład kryteria dla owoców i warzyw pokrojonych, preparatów w proszku dla niemowląt, Salmonella na tuszach mięsnych i Listeria monocytogenes w niektórych gotowych do spożycia produktach spożywczych). Kryteria mikrobiologiczne określa Międzynarodowa Komisja ds. Mikrobiologicznej Specyfikacji Żywności (ICMSF), opierając się na opiniach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>

quality

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij