|
AKTUALNOŚCI |
Kryteria mikrobiologiczne. Meandry rozporządzenia UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego?Rozporządzenie 2073/2005 unowocześnia i harmonizuje istniejące kryteria mikrobiologiczne zawarte w wielu dyrektywach WE, aby zapewnić ich spójność, w oparciu o aktualną naukową ocenę ryzyka.Zawiera również kilka nowych kryteriów, które nie były wcześniej zawarte
w prawodawstwie wspólnotowym (na przykład kryteria dla owoców i warzyw
pokrojonych, preparatów w proszku dla niemowląt, Salmonella na tuszach
mięsnych i Listeria monocytogenes w niektórych gotowych do spożycia
produktach spożywczych). Kryteria mikrobiologiczne określa Międzynarodowa
Komisja ds. Mikrobiologicznej Specyfikacji Żywności (ICMSF), opierając się na
opiniach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
pełna lista aktualności
|
|
|
|