Jakość handlowa koncentratów spożywczych oraz znakowanie octów w 2022 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową koncentratów deserów (kisieli, budyni, galaretek, koncentratów ciast w proszku i kremów) i koncentratów obiadowych (drugich dań, zup i sosów) oraz znakowanie octów.Kontrolą objęto łącznie 131 podmiotów, w tym 94 sklepy i 37 producentów. 
 
 
Cechy organoleptyczne 
Oceną organoleptyczną objęto 64 partie koncentratów. Nie stwierdzono nieprawidłowości. 
 
 Badania laboratoryjne 
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 78 partiach koncentratów. Nie stwierdzono nieprawidłowości. 
 
 Oznakowanie 
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 247 partii, w tym: 145 partii koncentratów i 102 partie octów.  
Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 15 partii (6,1%), w tym w: 10
partiach koncentratów (6,9%) i 5 partii octów (4,9%). Dotyczyły one
m.in.: 
- Braku przy nazwie produktu (z przodu opakowania) informacji o postaci koncentratu (tj. sproszkowany/w proszku).
 - Braku wskazania zawartości składnika (śmietany) podkreślanego w nazwie koncentratu sosu.
 - Stosowania znaku słowno-graficznego „tylko naturalne składniki” na koncentracie budyniu zawierającym barwnik. 
 - Bezprawnej deklaracji „bez GMO” na occie jabłkowym (jabłka nie posiadają odpowiedników GMO dopuszczonych w UE).
 
 
 
 Źródło: GIJHARS
  
  
 
 
 
 
 pełna lista aktualności 
    	 |