Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zaktualizowane wytyczne unijne dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
W dniu dzisiejszym zostało opublikowane Zawiadomienie Komisji Europejskiej w sprawie wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP, uwzględniając ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych ((2022/C 355/01).

Opublikowane wytyczne stanowią aktualizację dotychczasowych wytycznych z 2016 r., ponieważ od 2016 r. dokonano szeregu zmian w odpowiednich przepisach (np. w rozporządzeniu nr 852/2004 wprowadzono wymagania w zakresie kontroli alergenów i wymagania dotyczące kultury bezpieczeństwa żywności)  oraz dokonano zmian norm międzynarodowych (np. zmiana normy ISO 22000 i ogólnych zasad higieny żywności opracowanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego), a także przyjęto kodeks postępowania dotyczącego zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (przez Komisję Kodeksu Żywnościowego). Ponadto urząd EFSA opublikował od 2016 r. szereg istotnych opinii naukowych, a także zdobyto dalsze doświadczenia związane z praktycznym wdrażaniem zaleceń.

 

Celem wytycznych jest usprawnienie i zharmonizowanie wdrażania wymogów UE dotyczących dobrych praktyk higienicznych i procedur opartych na zasadach systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (procedur opartych na HACCP) jako części systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, dzięki udostępnieniu praktycznych wskazówek dotyczących:

  • odpowiednich przepisów prawnych, powiązań między dobrymi praktykami higienicznymi, programami warunków wstępnych (PRP), operacyjnymi programami warunków wstępnych (OPRP) i procedurami opartymi na HACCP w ramach systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, związków z międzynarodowymi normami i szkoleniami oraz korzystania z wytycznych dotyczących dobrych praktyk higienicznych;
  • wdrożenia dobrych praktyk higienicznych, w tym przewidzianej w przepisach unijnych elastyczności zapewnianej nie którym przedsiębiorstwom spożywczym w związku z ich wdrażaniem (załącznik I);
  • wdrożenia procedur opartych na HACCP, w tym przewidzianej w przepisach unijnych elastyczności zapewnianej niektórym przedsiębiorstwom spożywczym w związku z ich wdrażaniem (załącznik II);
  • audytu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (załącznik III).

Dużą uwagę zwraca się na elastyczność przewidzianą w stosowaniu dobrych praktyk higienicznych i procedur opartych na zasadach HACCP, biorąc pod uwagę charakter działalności i wielkość przedsiębiorstwa.


Opublikowane zawiadomienie Komisji zastępuje zawiadomienie z 2016 r.


Źródło: Eur-Lex



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij