Jakość handlowa przypraw w 2022 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość handlową przypraw jednoskładnikowych, mieszanek przypraw (np. typu zioła prowansalskie) i przypraw do konkretnych potraw (np. do grilla, do mięsa, do sałatek) z uwzględnieniem produktów paczkowanych oraz sprzedawanych luzem (na wagę).Kontrolą objęto 108 podmiotów, w tym 67 sklepów i 41 producentów.  
 
 Cechy organoleptyczne Oceną organoleptyczną objęto 8 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie. 
 
 Badania laboratoryjne Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 173 partiach, z czego 13 zakwestionowano (7,5%). Stwierdzono zaniżoną masę oraz nie potwierdzono tożsamości gatunkowej majeranku i oregano (wykryto obecność obcych części roślin – głównie oliwki europejskiej). 
 
 Znakowanie Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 306 partii, z czego w 101 stwierdzono nieprawidłowości (33,0%). Dotyczyły one m.in.:  - Braku uwzględnienia w nazwie zastosowanego procesu suszenia.
 - Podania dużą czcionką nazwy „oregano” (pod nią mniejszą czcionką określenia „mieszanka”) i jego wizerunku dla mieszanki przypraw zawierającej 15% oregano.
 - Sugerowania szczególnych właściwości przez stosowanie deklaracji „bez substancji konserwujących”, „100% naturalnie z natury”, „produkt naturalny”.
 - Wskazania niezgodnego z prawdą kraju pochodzenia.
 - Podawania niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, dacie minimalnej trwałości (w tym stwierdzono produkty przeterminowane) i warunkach przechowywania.
 - Braku obowiązkowych informacji dla przypraw oferowanych do sprzedaży luzem.
 
 Źródło: IJHARS  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |