Zaktualizowane wytyczne WHO dot. tłuszczów, tłuszczów nasyconych i trans oraz węglowodanówW dniu 17 lipca 2023 r. WHO opublikowała zaktualizowane wytyczne dotyczące spożycia tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i trans oraz węglowodanów.Pakiet nowych wytycznych obejmuje
następujące dokumenty: 
Dokumenty te zastępują wytyczne z 1989 i 2002 r. (1989 - WHO Study Group on Diet, Nutrition and the Prevention
of Chronic Diseases;
2002 -
Joint WHO/FAO Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of
Chronic Diseases). 
  
FAO i WHO aktualizują swoją koncepcję
zdrowej diety, aby odzwierciedlić najnowsze dowody naukowe dotyczące związku
między dietą a zdrowiem człowieka, ale także między zdrowiem człowieka a
zdrowiem planety (poprzez zrównoważone systemy rolno-spożywcze). 
Opublikowane wczoraj wytyczne, wraz z
istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi wolnych cukrów, niecukrowych substancji
słodzących i sodu, a także planowanymi wytycznymi dotyczącymi
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i substytutów soli o niskiej zawartości
sodu, stanowić będą podstawę koncepcji zdrowej diety wg. WHO.  
  
Podsumowanie wytycznych: 
  
Wytyczne dot. tłuszczów ogółem w
diecie  
- WHO
zauważa, że zarówno ilość, jak i jakość są ważne dla utrzymania zdrowia. 
 
- WHO
potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć spożycie tłuszczu do 30% całkowitego
spożycia energii lub mniej. 
 
- Tłuszcze
spożywane przez wszystkich konsumentów w wieku 2 lat i powyżej powinny
stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, przy czym nie
więcej niż 10% całkowitego poboru energii powinno pochodzić z nasyconych
kwasów tłuszczowych i nie więcej niż 1% całkowitego poboru energii z
kwasów tłuszczowych trans pochodzących zarówno z przemysłu wyprodukowanych,
jak i ze źródeł zwierzęcych (od przeżuwaczy). 
 
 
  
Kwasy tłuszczowe nasycone i trans 
- Zgodnie
z wytycznymi WHO, kwasy tłuszczowe nasycone i trans w diecie można
zastąpić innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub
węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik
pokarmowy, takiej jak produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny
strączkowe. 
 
- Nasycone
kwasy tłuszczowe można znaleźć w tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz
twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej
palmowy i olej kokosowy, a kwasy tłuszczowe trans w pieczonej i smażonej
żywności, paczkowanych przekąskach oraz mięsie i produktach
mlecznych pochodzących od przeżuwaczy (krowy lub owce). 
 
 
  
Wytyczne dot. węglowodanów 
- Wraz
z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi ograniczenia spożycia wolnych
cukrów, nowe wytyczne dotyczące spożycia węglowodanów podkreślają
znaczenie jakości węglowodanów dla dobrego zdrowia. 
 
- WHO
wydało nowe zalecenie, że węglowodany dla każdego konsumenta w wieku 2 lat
i powyżej powinny pochodzić przede wszystkim z pełnych ziaren, warzyw,
owoców i roślin strączkowych. 
 
- WHO
zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 gramów warzyw i owoców oraz
25 gramów naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie. 
 
- W
wytycznych dla dzieci i młodzieży po raz pierwszy WHO sugeruje następujące
spożycie warzyw i owoców: 
 
- 2-5
lat - co najmniej 250 g dziennie;
 
- 6-9
lat - co najmniej 350 g dziennie;
 
- 10
lat lub więcej - co najmniej 400 g dziennie
 
 
- Zasugerowane
zostało również następujące spożycie naturalnie występującego błonnika
pokarmowego: 
 
- 2-5
lat, co najmniej 15 g dziennie;
 
- 6–9
lat, co najmniej 21 g dziennie;
 
- 10
lat lub więcej, co najmniej 25 g dziennie.
 
 
- Wytyczne
dot. spożycia węglowodanów zawierają one odniesienia do „poziomu
przetworzenia” i używają terminologii „żywność minimalnie/wysoce
przetworzona”.
 
  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |