Europosłowie chcą zaostrzenia przepisów UE, aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywnościParlament Europejski podjął dziś decyzję, która ma fundamentalne znaczenie dla przyszłości zarządzania odpadami w UE. Przyjęte wnioski mają na celu intensyfikację działań przeciwdziałających marnotrawstwu żywności i tekstyliów.Założenia Reformy:
 - Zwiększenie wiążących celów redukcji odpadów: Do końca 2030 r., cele mają zostać podniesione do minimum 20% w sektorze przetwórstwa i produkcji żywności oraz 40% na mieszkańca w obszarze handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych i gospodarstw domowych.
 - Ocena i ewentualne zwiększenie celów na 2035 r.: Parlament zwraca się do KE o analizę możliwości wprowadzenia jeszcze wyższych celów redukcji odpadów.
  Głos Sprawozdawczyni: Sprawozdawczyni, Anna Zalewska, podkreśliła konieczność ukierunkowanych działań, tj.:
 - promowanie produktów mniej estetycznych, ale w pełni wartościowych,
 - walka z nieuczciwymi praktykami rynkowymi,
 - klarowność etykietowania oraz
 - dystrybucja niesprzedanej żywności.
  Kontekst Statystyczny:
 - Odpady żywnościowe: UE generuje rocznie 60 milionów ton odpadów żywnościowych, co przekłada się na 131 kg na osobę.
 - Odpady tekstylne: Rocznie powstaje 12,6 miliona ton odpadów tekstylnych, z czego odzież i obuwie stanowią 5,2 mln ton, czyli około 12 kg na osobę.
  Reakcja Parlamentu: Przyjęcie sprawozdania jest odpowiedzią na oczekiwania obywateli dotyczące stosowania zasad gospodarki o obiegu zamkniętym i wprowadzenia środków przeciwdziałających marnotrawieniu żywności. Parlament wyraża gotowość do niezwłocznego wdrożenia ambitnej strategii zrównoważonego rozwoju w dziedzinie tekstyliów i podniesienia norm środowiskowych.
 
 Następne Kroki: Sprawą zajmie się nowy Parlament po wyborach europejskich, które odbędą się w dniach 6-9 czerwca.  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |