Zafałszowanie żywności jako kwalifikowana postać niezgodności regulacyjnej produktu w orzecznictwie sądów administracyjnychW polskim porządku prawnym odpowiedzialność za zafałszowanie żywności uregulowano w dwóch aktach prawnych, tj. w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.Wśród
spraw w przedmiocie zafałszowania żywności na pierwszy plan wysuwają się w
ostatnich latach kwestie związane z nazewnictwem produktów spożywczych, przede
wszystkim dotyczące posługiwania się przez producentów określeniami, takimi jak
„wiejski”, „tradycyjny” czy „świeży” w odniesieniu m.in. do pieczywa, serów,
kiełbas lub makaronów.
Postępujące
zacieranie granicy między „zwykłą” a kwalifikowaną niezgodnością regulacyjną
produktu, związane z obiektywizacją przesłanek odpowiedzialności za
zafałszowanie produktów rolno-spożywczych, jest zjawiskiem groźnym nawet z
punktu widzenia przedsiębiorców, którzy przywiązują dużą wagę do jakości swoich
produktów.
Polecamy artykuł "Zafałszowanie żywności jako kwalifikowana
postać niezgodności regulacyjnej produktu w orzecznictwie sądów administracyjnych", który dla czytelników
"Food-Lex" przygotowały Joanna Krakowiak, radca prawny, partner
odpowiedzialna za praktykę Life Sciences i ochrony zdrowia oraz Natalia
Nieróbca, prawnik, praktyka Life
Sciences i ochrony zdrowia w kancelarii Wardyński i Wspólnicy.
W
artykule: - odpowiedzialność za zafałszowanie żywności w świetle ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- skuteczne argumenty obronne na tle obecnego
orzecznictwa sądowo-administracyjnego
- prawidłowe odtworzenie modelu przeciętnego konsumenta
- ochrona uzasadnionych oczekiwań a nie subiektywnych wyobrażeń konsumenta o towarze
- nieskuteczne argumenty w postepowaniu
sądowo-administracyjnym.
Kwartalnik
"Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
pełna lista aktualności
|