Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Debata pod patronatem PFPŻ ZP: PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
PFPŻ ZP było Partnerem Strategicznym Forum Managerskiego "Pack4Future" zorganizowanego przez Food Fakty. 11 marca 2025 r. w trakcie tego wydarzenia odbyła się debata ekspercka na temat koncepcji rozszerzonej odpowiedzialności producenta.

Podczas debaty głos zabrali:
  • Maciej Białek, Ministerstwo Klimatu i Środowiska
  • Andrzej Gantner, PFPŻ ZP
  • Krzysztof Baczyński, EKO-PAK
  • Bartłomiej Morzycki, Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie
  • Anna Kozera-Szałkowska, Plastics Europe Polska
  • Lukasz Sosnowski, ProKarton Foundation
  • a debatę poprowadził Aleksander Jakub Paszynski.
W debacie tej postawialiśmy za cel pokazanie obecnego i nadchodzącego stanu prawnego z perspektywy kluczowych środowisk biznesu oraz otoczenia biznesu. Jako cel obraliśmy wskazanie ścieżek postępowania, ale nie obyło się bez wskazania zagrożeń. Przywołaliśmy doświadczenia z innych krajów europejskich oraz przedstawiliśmy apel 37 organizacji sektora rolno-spożywczego w sprawie obecnej koncepcji Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta opracowanej przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska, która doprowadzi do znaczącego pogorszenia warunków finansowych całego sektora, a co za tym idzie do podwyżek cen żywności w Polsce.

"Zaproponowany przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska model systemu ROP jest modelem zbliżonym do systemu węgierskiego, który jest najdroższym i najmniej efektywnym środowiskowo rozwiązaniem. Nie ma żadnego powodu, żeby polscy konsumenci byli narażeni na kolejne podwyżki cen żywności tylko po to, żeby wdrożyć biurokratyczno – fiskalny państwowy monopol, którego nieefektywność potwierdzają dane z rynku węgierskiego. To całkowite zaprzeczenie szeroko zapowiadanej przez Premiera Donalda Tuska deregulacji gospodarki" – powiedział Andrzej Gantner, nasz wiceprezes i dyrektor generalny.

Dziękujemy współpanelistom za inspirującą dyskusję oraz wszystkim uczestnikom za ich uwagę. Mamy nadzieję, że debata przyczyniła się do lepszego zrozumienia omawianego zagadnienia, w tym pozwoliła na poznanie konsekwencji wpływu na branżę spożywczą projektowanych przepisów regulujących funkcjonowanie gospodarki odpadami opakowaniowymi w Polsce.

Aby system ROP był efektywny, konieczne jest uwzględnienie specyfiki produktów żywnościowych i ich opakowań, które muszą spełniać rygorystyczne wymagania dotyczące świeżości i bezpieczeństwa. Równie istotne jest zapewnienie transparentności w zakresie stawek opłat ustalanych przez Ministerstwo oraz powiązanie ich z wynikami selektywnej zbiórki. To kluczowe elementy, które umożliwią stworzenie sprawnego systemu gospodarowania odpadami opakowaniowymi i znaczące zwiększenie poziomu recyklingu.

P-1324

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij