Kontrole żywności prowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną w punktach gastronomicznychOrgany Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) zgodnie z kompetencjami sprawują nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością pochodzenia roślinnego oraz żywnością pochodzenia zwierzęcego w obrocie.W woj. małopolskim od 14 do 28 marca 2025 r. przeprowadzono ponad 300
kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej
gastronomii, restauracje), w których oferowane są do sprzedaży dania
typu kebab. 
 
 Więcej informacji o kontrolach w woj. małopolskim 
 
 W trakcie kontroli urzędowych organy PIS sprawdzają na wszystkich
etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, czy żywność spełnia
wymagania prawa żywnościowego. 
 
 Rutynowe kontrole w produkcji i obrocie żywnością mają na celu
sprawdzenie przestrzegania przez podmioty wymagań dotyczących
bezpieczeństwa żywności, a także przestrzegania wymagań higienicznych
dotyczących m.in. warunków produkcji, transportu, przechowywania i
sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego. Kontrole
przeprowadza się zgodnie z terminami, rodzajami i zakresami, przyjętymi w
harmonogramach kontroli, a ich częstotliwość zależna jest od oceny
ryzyka dotyczącego m.in. rodzaju i zakresu prowadzonej działalności,
rodzaju produktów i stosowanych procesów. 
 
 Zakres kontroli obejmuje m.in. : 
- ocenę jakości zdrowotnej żywności, surowców, półproduktów i wyrobów gotowych,
 - źródło pochodzenia surowców oraz produktów gotowych,
 - znakowanie produktów,
 - wymagania higieniczno-sanitarne w zakładzie w tym pomieszczenia
produkcyjne, magazynowe, maszyny i urządzenia, linie produkcyjne, środki
transportu,
 - stan zdrowia osób biorących udział w produkcji lub obrocie żywnością,
 - wdrożenie kontroli wewnętrznej m.in. wdrożenie i stosowanie zasad
systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i
dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).
 
  
 
 Nadzór nad produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym nad warunkami uboju, sprawują organy Inspekcji Weterynaryjnej. 
  Źródło: GIS 
 
  
 
 pełna lista aktualności 
    	 |