47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHOW Genewie, od 24 do 30 listopada 2024 r., odbyła się 47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) – najważniejszej międzyrządowej organizacji standaryzacji żywności.Było to podsumowanie rocznych prac organów pomocniczych KKŻ – komitetów
do spraw znakowania, zanieczyszczeń, higieny, substancji dodatkowych, pozostałości
pestycydów i leków weterynaryjnych w żywności, metod analiz i pobierania
próbek, kontroli żywności w imporcie i eksporcie oraz systemów certyfikacji,
żywienia oraz żywności przeznaczonej do specjalnych celów żywieniowych,
komitetów regionalnych, komitetów branżowych – do spraw tłuszczów i olejów, ryb
i produktów rybnych oraz ziół i przypraw kulinarnych.
Podczas sesji przyjęto wiele dokumentów opracowanych przez komitety
branżowe i horyzontalne, a także zatwierdzono
rozpoczęcie nowych prac.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Magdalena Kowalska, główny specjalista Biura Współpracy Międzynarodowej, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W artykule: - Zatwierdzone normy i wytyczne
- Nowe prace
- Plan strategiczny
- Nowy przewodniczący i wiceprzewodniczący KKŻ
Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2025 >>
pełna lista aktualności
|