Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
W Genewie, od 24 do 30 listopada 2024 r., odbyła się 47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) – najważniejszej międzyrządowej organizacji standaryzacji żywności.

Było to podsumowanie rocznych prac organów pomocniczych KKŻ – komitetów do spraw znakowania, zanieczyszczeń, higieny, substancji dodatkowych, pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych w żywności, metod analiz i pobierania próbek, kontroli żywności w imporcie i eksporcie oraz systemów certyfikacji, żywienia oraz żywności przeznaczonej do specjalnych celów żywieniowych, komitetów regionalnych, komitetów branżowych – do spraw tłuszczów i olejów, ryb i produktów rybnych oraz ziół i przypraw kulinarnych.

Podczas sesji przyjęto wiele dokumentów opracowanych przez komitety branżowe i  horyzontalne, a także zatwierdzono rozpoczęcie nowych prac.


Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowała Magdalena Kowalska, główny specjalista Biura Współpracy Międzynarodowej, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W artykule:

  • Zatwierdzone normy i wytyczne
  • Nowe prace
  • Plan strategiczny
  • Nowy przewodniczący i wiceprzewodniczący KKŻ

Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2025 >>


Codex

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij