HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Substancje słodzące Substancje słodzące w żywieniu Niskokaloryczne substancje słodzące a ciąża
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
 
 
Niskokaloryczne substancje słodzące a ciąża

Spożywanie dopuszczonych do stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w granicach ADI w czasie ciąży jest bezpieczne i nie wiąże się z jakimkolwiek ryzykiem dla matki bądź dla dziecka.

Duńscy badacze twierdzili, że spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących (w szczególności aspartamu) zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. Zarzut ten był sprzeczny z wieloma dowodami naukowymi wykazującymi bezpieczeństwo tych produktów. Ostatecznie, w 2011 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po przeanalizowaniu danych naukowych stwierdził, że „nie ma dostępnych dowodów potwierdzających przyczynowy związek pomiędzy spożywaniem napojów bezalkoholowych słodzonych niskokalorycznymi substancjami słodzącymi a przedwczesnym porodem”.
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2016 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij