HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Substancje słodzące Substancje słodzące w żywieniu Niskokaloryczne substancje słodzące a chorzy na cukrzycę
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
 
 
Niskokaloryczne substancje słodzące a chorzy na cukrzycę

Na podstawie najnowszych danych opublikowanych przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy (International Diabetes Federation) szacuje się, że w 2010 r. na cukrzycę cierpiało w Europie 55,2 miliona osób w wieku 20 – 79 lat. Szacuje się, że do 2030 r. liczba ta wzrośnie do 66,2 miliona.

Ponieważ niskokaloryczne substancje słodzące nie wpływają na poziom insuliny i glukozy we krwi, ich znaczenie w diecie osób chorych na cukrzycę jest niezaprzeczalne. Niskokaloryczne substancje słodzące oferują chorym na cukrzycę przyjemność z odczuwania słodkiego smaku produktów spożywczych i napojów, nie podnosząc stężenia glukozy we krwi. Produkty żywnościowe i napoje wyprodukowane przy użyciu substancji słodzących są odpowiednie dla chorych na cukrzycę, a dodatkowo są im pomocne w kontrolowaniu masy ciała.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2016 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij