HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Substancje słodzące Substancje słodzące w żywieniu Niskokaloryczne substancje słodzące a dzieci
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
 
 
Niskokaloryczne substancje słodzące a dzieci

Spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących przez dzieci jest czasem kwestionowane z uwagi na względnie duże ilości spożywanych pokarmów i napojów w porównaniu z osobami dorosłymi. W konsekwencji, u dzieci obserwuje się tendencję do spożywania większych ilości substancji słodzących w przeliczeniu na kilogram masy ciała dziennie. Jednak badania naukowe potwierdzają, że dzieci mogą bezpiecznie spożywać niskokaloryczne substancje słodzące i nie ma ryzyka przekroczenia przez nie wartości ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia). W grudniu 2002 r. europejskie władze rejestracyjne potwierdziły, że w licznych badaniach dotyczących spożywania aspartamu przez dzieci w Europie stwierdzono, że nawet w skrajnych przypadkach wartości ADI nie są przekraczane.

W przeszłości twierdzono, że niskokaloryczne substancje słodzące (zwłaszcza aspartam)  powodują zmiany zachowania u dzieci. Przeprowadzone badania nie potwierdziły tych wątpliwości. Kontrolowane próby kliniczne nie dostarczyły dowodów jakiegokolwiek behawioralnego lub neurologicznego wpływu aspartamu na zdrowe osoby dorosłe bądź dzieci, jakiegokolwiek wpływu na funkcje poznawcze bądź na zachowanie dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem nadpobudliwości i jakiegokolwiek związku pomiędzy aspartmem a występowaniem ataków u osób dotkniętych padaczką.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2016 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij