HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych Acesulfam K (E950)
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Acesulfam K (E950)

Jest oko³o 200 razy bardziej s³odki od sacharozy, a jednocze¶nie ma zerow± warto¶æ energetyczn±.
Jest niekaloryczn± substancj± s³odz±c± odkryt± w 1967 r.
Jest wykorzystywany w przemy¶le spo¿ywczym w szerokiej gamie produktów, obejmuj±cej m.in. napoje bezalkoholowe, s³odziki sto³owe, syropy, napoje mleczne, desery, lody, ciasta, s³odycze i sosy.
Jest dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej oraz w ponad 100 innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Szwajcarii, Norwegii, Kanadzie czy Australii.
Chemicznie acesulfam K jest sol± organiczn±, dobrze rozpuszcza siê w wodzie.
Nie jest metabolizowany w organizmie cz³owieka, nie ulega równie¿ kumulacji. Jest wydalany przez nerki w niezmienionej formie.

Komitet Naukowy ds. ¯ywno¶ci (SCF) ustanowi³ dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) dla acesulfamu K na poziomie do 9 mg / kg masy cia³a na dobê.

Acesulfam K jest odporny na temperaturê do 200 ° C, a zatem mo¿e byæ stosowany do gotowania i pieczenia. Jest stabilny podczas obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie, ale równie¿ zamra¿anie) oraz przechowywania. Przy wy¿szych stê¿eniach mo¿e mieæ lekko gorzki posmak, z tego powodu czêsto stosuje siê go w po³±czeniu z innymi substancjami s³odz±cymi.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij