HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce Substancje s³odz±ce w ¿ywieniu Redukcja i utrzymanie prawid³owej masy cia³a
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Redukcja i utrzymanie prawid³owej masy cia³a

Aby powstrzymaæ lub zapobiegaæ przybieraniu na wadze, nale¿y skupiæ siê zarówno na zmniejszeniu poboru energii, jak  i na zwiêkszeniu wydatku energetycznego. Stosowanie niskokalorycznych substancji s³odz±cych jest jednym ze sposobów pomocy konsumentom w ograniczeniu ilo¶ci spo¿ywanej przez nich energii. Tabela poni¿ej zawiera porównanie warto¶ci energetycznej przyk³adowych produktów ¿ywno¶ciowych s³odzonych cukrem oraz ich odpowiedników s³odzonych niskokalorycznymi substancjami s³odz±cymi.

Wiêkszo¶æ badañ dotycz±cych roli niskokalorycznych substancji s³odz±cych w kontroli masy cia³a wykaza³o, ¿e zast±pienie ¿ywno¶ci i napojów w diecie ich odpowiednikami o obni¿onej kaloryczno¶ci mo¿e prowadziæ do obni¿enia kaloryczno¶ci ca³kowitej diety. Niskokaloryczne substancje s³odz±ce daj± konsumentom mo¿liwo¶æ delektowania siê s³odkim smakiem bez zwiêkszania kaloryczno¶ci diety. Niskokaloryczne substancje s³odz±ce, zarówno jako sk³adniki ¿ywno¶ci i napojów, oraz jako s³odziki sto³owe, mog± pomóc konsumentom w prawid³owym zbilansowaniu energetycznym ich diety oraz w ograniczeniu spo¿ycia cukru.

Tabela 1. Ró¿nice warto¶ci energetycznej produktów ¿ywno¶ciowych zawieraj±cych cukier lub niskokaloryczne substancje s³odz±ce:


Rodzaj produktu
Ilo¶æ kalorii
(produkt zawieraj±cy
cukier)

Ilo¶æ kalorii
(produkt zawieraj±cy
niskokaloryczne
substancje s³odz±ce
)
Napój bezalkoholowy typu Cola
(330 ml)
139 kcal
< 1 kcal
Napój owocowy
(250 ml)
100 kcal
27 kcal
Jogurt pitny
(250 ml)
180 kcal
105 kcal
Galaretka malinowa
(100 g)
80 kcal
5 kcal
Napar z kawy/herbaty s³odzony
20 kcal
(1 ³y¿eczka [5g] od herbaty)
1 kcal
(1 tabletka s³odzika sto³owego)



Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij