HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Substancje słodzące Substancje słodzące w żywieniu Higiena jamy ustnej
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
 
 
Higiena jamy ustnej

W trakcie spożywania żywności i napojów zawierających cukier, bakterie obecne w jamie ustnej powodują kowersję cukru w kwas, który może naruszać powierzchnię szkliwa, powodując jego erozję. Niskokaloryczne substancje słodzące nie zawierają węglowodanów podlegających fermentacji , a co za tym idzie - nie przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów.

Ponadto, niskokaloryczne substancje słodzące są stosowane do produkcji past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej i poprzez poprawę ich smaku przyczyniają się do tego, że dzieci chętniej ich używają.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij