HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE Surowce słodzące Syrop glukozowo-fruktozowy Właściwości odżywcze syropów glukozowo-fruktozowych
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 
Właściwości odżywcze syropów glukozowo-fruktozowych

Źródłem energii dla organizmu ludzkiego są węglowodany, białka i tłuszcze. Syropy glukozowo-fruktozowe są jednym ze źródeł węglowodanów, a dokładniej – cukrów prostych.  Zgodnie z wydaną w marcu 2010 r. przez Panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności opinią naukową na temat referencyjnych wartości spożycia dla węglowodanów , błonnika, tłuszczów i wody, spożycie węglowodanów ogółem (w tym węglowodanów złożonych z produktów skrobiowych , takich jak ziemniaki i makarony, oraz węglowodanów prostych, takich jak cukry) - powinno wynosić od 45 do 60% całkowitego spożycia energii - zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci[1].

Ze względu na częste występowanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy na rynku Stanów Zjednoczonych, w kraju tym prowadzone są na szeroką skale badania porównujące właściwości zdrowotne i odżywcze tych syropów z sacharozą.

Wyniki badań naukowych wskazują, że wchodzące w skład zarówno sacharozy, jak i syropów glukozowo-fruktozowych fruktoza i glukoza,  są metabolizowane w organizmie w odmienny sposób. Jednakże badania porównawcze napojów zawierających różne poziomy fruktozy nie wykazały żadnych różnic w powodowaniu uczucia sytości pomiędzy fruktozą a innymi cukrami[2],[3].  Ujmując to bardziej ogólnie, kiedy stosuje się fruktozę, lub surowce słodzące zawierające fruktozę jako alternatywę dla innych węglowodanów w diecie dostarczającej podobną ilość kalorii, to nie obserwuje się żadnego negatywnego wpływu na masę ciała [4], [5], [6].  Cytując Sievenpiper J L, “Fruktoza, jeśli jest spożywana w wysokich dawkach, może przyczynić się do przybierania na wadze, ale taki efekt byłby raczej spowodowany przez nadmierną ilość spożywanych kalorii,  a nie przez spożycie samej fruktozy”[7].


Istnieją również dowody wskazujące jednoznacznie, że sacharoza (cukier) i syropy glukozowo-fruktozowe, które zawierają bardzo podobne poziomy fruktozy i glukozy, są przyswajane i metabolizowane w ten sam sposób, a więc ich wpływ na stan odżywienia organizmu /otyłość jest taki sam.

W czerwcu 2008, Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne oświadczyło, że “nie wydaje się, aby syrop o wysokiej zawartości fruktozy (42-55% fruktozy) przyczyniał się do otyłości w większym stopniu niż inne wysokokaloryczne substancje słodzące[8].  Pogląd ten popiera Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, które stwierdziło, że “ syrop o wysokiej zawartości fruktozy jest odżywczo równoważny sacharozie.  Obydwie substancje słodzące zawierają taką samą liczbę kalorii (4 kcal/g) i są złożone z prawie równych części fruktozy i glukozy.  Po ich wchłonięciu do krwiobiegu, te dwie substancje są nie do odróżnienia[9].


Specjaliści w dziedzinie odżywiania, zdrowia, oraz naukowcy są na ogół zgodni co do tego, że narastający problem nadwagi i otyłości jest przede wszystkim skutkiem braku równowagi pomiędzy ilością spożywanych kalorii pochodzących z jakiegokolwiek źródła, a ilością kalorii spalanych.  Rozwiązaniem tego problemu jest promowanie zbilansowanej diety i dostatecznej ilości aktywności fizycznej.




[1] EFSA (2010). "Scientific opinion on dietary reference values for CHO and dietary fibres." EFSA Journal 8(3): 1462 [str. 77]. 

[2] Soenen S, Westerterp-Plantenga WS (2007) No differences in satiety or energy intake after high-frucrose corn syrup, sucrose, or milk preloads. Am J Clin Nutr 86: 1586-94.

[3] Monsivais P, Perrigue MM, Drewnowki A (2007) Sugars and satiety: does the type of sweetener make a difference. Am J Clin Nutr 86: 116-23. 

[4] EFSA (2011). "Scientific opinion on the substitution of health claims related to fructose and reduction of postprandial glycaemic responses pursuant to article 13(1) of regulation (EC) No 1924/2006." EFSA Journal 9(6): 2223 [str. 15]. 

[5] Cozma, A. I., J. L. Sievenpiper, et al. (2012). "Effects of fructose on glycaemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials." Diabetes Care 35(7): 1611-1620. 

[6] Ha, V., J. L. Sievenpiper, et al. (2012). "Effects of fructose on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials." Hypertension 59(4): 787-795. 

[7] Sievenpiper J L, de Souzan R J, Mirrahimi A, Me Y, Carleton A J, et al. (2012) Effect of fructose on body weight in controlled feeding trials. Ann. Intern, Med. 1856: 291 – 304. 

[8] The Health Effects of High Fructose Syrup, Report 3 of The Council on Science and Public Health (A-08), The American Medical Association 

[9] “High Fructose Corn Syrup, High fructose corn syrup and weight status”, article posted in December 2008, Vermont Academy of Nutrition and Dietetics (Previously “American Dietetic Association”)

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij