HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych Sacharyny (E954)
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Sacharyny (E954)

Sacharyna ma s³odko¶æ 300-500 razy wiêksz± ni¿ „zwyk³y cukier” (sacharoza) i nie zawiera kalorii.
Zosta³a odkryta w 1879 roku przez naukowców z John Hopkins University w Stanach Zjednoczonych. Jako s³adnik ¿ywno¶ci jest wiêc stosowana ju¿ od ponad 100 lat. Jej bezpieczeñstwo zosta³o wielokrotnie przebadane i potwierdzone.
W latach 70. badania kanadyjskie wskazywa³y na mo¿liwo¶æ powstawania raka pêcherza moczowego u samców szczurów po spo¿yciu du¿ych dawek sacharyny. W wyniku przeprowadzonych badañ stwierdzono jednak, ¿e mechanizm le¿±cy u podstaw powstawania schorzenia by³ specyficzny tylko dla szczurów, nie wystêpuje u ludzi i bior± w nim udzia³ substancje zanieczyszczaj±ce sacharynê.
Sacharyna jest stosowana jako s³odzik sto³owy, jest równie¿ wykorzystwana przy produkcji napojów bezalkoholowych i napojów owocowych, mro¿onej herbaty, napojów mlecznych, d¿emów, cukierków, ciastek, przypraw, sosów, lodów, deserów, gumy do ¿ucia, konserw rybnych i czekolady.

Sacharyna nie jest metabolizowana przez organizm cz³owieka i jest ca³kowicie wydalana przez nerki.

Dopuszczalne dzienne spo¿ycie (ADI) sacharyny zosta³o ustalone przez Komitet Naukowy ds. ¯ywno¶ci w Unii Europejskiej na poziomie 5 mg / kg masy cia³a dziennie.

Sacharyna ma d³ugi okres przydatno¶ci do spo¿ycia i jest odporna na dzia³anie temperatur, dziêki czemu mo¿e byæ poddawana zamra¿aniu, gotowaniu i pieczeniu. Sacharyna ma nieco gorzki posmak, co mo¿e byæ maskowane przez po³±czenie jej z innymi ¶rodkami s³odz±cymi.
W przypadku ³±czenia sacharyny z innymi niskokalorycznymi substancjami s³odz±cymi, ich s³odycz ro¶nie wyk³adniczo (efekt synergiczny), co prowadzi do zmniejszenia ca³kowitej ilo¶ci potrzebnej substancji s³odz±cej.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij