HOME BAZY DODATK紟 PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych Aspartam (E951)
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Aspartam (E951)

Jest oko這 200 razy bardziej s這dki od cukru (sacharozy) przy warto軼i energetycznej wynosz帷ej 4 kcal/g. Poniewa ju niewielka ilo嗆 aspartamu wystarcza do nadania produktowi po膨danego smaku s這dkiego, ilo嗆 kalorii dostarczona przez aspartam jest nieznaczna. Przyk豉dowo, szczypta aspartamu dostarczaj帷a zaledwie 0,1 kcal energii ma tak sam s這dycz jak 造瞠czka cukru o warto軼i energetycznej 16 kcal.
Aspartam zosta odkryty w Stanach Zjednoczonych w 1965 r.
Jest u篡wany przy produkcji napoj闚, d瞠m闚, deser闚, s這dzik闚 sto這wych, ciastek czy gumy do 簑cia.
Aspartam jest powszechnie stosowany w Unii Europejskiej, oraz w wielu innych cz窷ciach 鈍iata, w tym w Kanadzie, Ameryce Po逝dniowej i Japonii.

Aspartam sk豉da si z dw鏂h naturalnie wyst瘼uj帷ych aminokwas闚 (fenyloalaniny i kwasu asparaginowego ) po陰czonych metanolem. W organizmie cz這wieka aspartam rozk豉da si do fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu. Fenyloalanina i kwas asparaginowy to aminokwasy, kt鏎e wyst瘼uj w wi瘯szo軼i produkt闚 spo篡wczych zawieraj帷ych bia趾o – m.in. w mi瘰ie, produktach mlecznych i warzywach.
Metanol, w przypadku wyst瘼owania w du篡ch ilo軼iach mo瞠 mie szkodliwe dzia豉nie dla organizmu.  Jednak瞠, ilo嗆 metanolu powstaj帷a w wyniku rozk豉du aspartamu jest znikoma i znacznie mniejsza, ni w przypadku naturalnej zawarto軼i tego zwi您ku w owocach i warzywach – przyk豉dowo: szklanka soku pomidorowego lub soku jab趾owego zawiera oko這 12 razy wi璚ej metanolu ni por闚nywalna ilo嗆 napoju bezalkoholowego s這dzonego aspartamem.

Bezpiecze雟two stosowania aspartamu by這 przedmiotem wielu bada i ocen r騜nych niezale積ych instytucji naukowych, w tym Komitetu Naukowego ds. 砰wno軼i (SCF), Europejskiego Urz璠u ds. Bezpiecze雟twa 砰wno軼i (EFSA) oraz Wsp鏊nego Komitetu Ekspert闚 FAO / WHO ds. Dodatk闚 do 砰wno軼i ( JECFA).

W dniu 8 stycznia 2013 r. Europejski Urz康 ds. Bezpiecze雟twa 砰wno軼i (EFSA) opublikowa projekt opinii naukowej w sprawie bezpiecze雟twa aspartamu, opracowanej na podstawie wszelkich dost瘼nych informacji na temat aspartamu i produkt闚 jego rozpadu . W projekcie opinii EFSA stwierdza, 瞠 aspartam i produkty jego rozpadu nie stanowi zagro瞠nia dla bezpiecze雟twa na obecnym poziomie ekspozycji. Obecne dopuszczalne dzienne spo篡cie (ADI) na poziomie 40 mg/kg masy cia豉 na dob jest uwa瘸ne za bezpieczne dla og鏊nej populacji. Finalna opinia zostanie opublikowana pod koniec 2013 r.

Ze wzgl璠u na to, 瞠 aspartam jest 廝鏚貫m fenyloalaniny, osoby chore na fenyloketonuri powinny wykluczy go z diety – podobnie jak powinny ogranicza spo篡cie jakichkolwiek produkt闚 zawieraj帷ych fenyloalanin. Aby u豉twi tym konsumentom wyb鏎 odpowiednich dla nich produkt闚, produkty zawieraj帷e aspartam s odpowiednio oznakowane.
Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2020 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij